Begenadigd muzikant en verslaggever Walter De Duffeleer overleden

Geraardsbergen. Walter De Duffeleer stierf dinsdag 14 mei op 88-jarige leeftijd te Geraardsbergen. Walter was niet alleen een handige en creatieve duizendpoot, als begenadigd muzikant wist hij zijn stempel te drukken op het muziekgebeuren in de Oudenbergstad. Daarnaast schreef hij bijdragen en mam hij nog een tijdlang foto’s voor lokale week- en dagbladen.

Walter De Duffeleer werd op 13 juni 1935 te Geraardsbergen geboren. Al vlug kreeg hij interesse in muziek. In 1950 liet Walter zich inschrijven in de Stedelijke Muziekschool van Geraardsbergen. Van in begin viel zijn talent op, want Walter wist de zevenjarige opleiding in drie jaar af te ronden. ‘In 1953 behaalde Walter een stadmedaille – eerste prijs met grote onderscheiding voor sax/tenor’, getuigt Stéphan Bourlau in zijn boek ‘Gouden tijden van de orkesten in en rond Geraardsbergen’.

Walter speelde jaren in enkele orkesten voor grote namen zoals o.a. Jo Leemans, The Strangers… In 1959 hield hij zijn eigen formatie ‘Show en Dansorkest Walty Duff’ boven de doopvont. Enkele jaren later versterkte de muzikant de rangen van het pas opgerichte orkest ‘Leo Bens’. ‘Twintig jaar lang trok Walter op met zijn boezemvriend Leon Bourlau. Hij fungeerde ook als presentator en stal meestal de show tijdens de optredens’, getuigt Stéphan Bourlau. In 1983 trok Walter op met Digno Garcia. ‘Hij was steevast van de partij tijdens televisieoptredens in binnen- en buitenland.’

Later deed Walter het muzikaal wat rustiger aan en ging hij als verslaggever en persfotograaf bij enkele lokale week- en dagbladen aan de slag.

‘Vele Geraardsbergenaars herinneren zich Walter als een man in een witte smoking en met een donkere bril. Iemand die nooit verlegen zat om een grapje. Een echt podiumbeest’, herinnert Stéphan Bourlau zich.

Walter De Duffeleer laat een vrouw en tal van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen achter. De uitvaartdienst zal op dinsdag 21mei 2024 om 11u00 in de aula van funerarium ARK Uitvaartzorg plaatsvinden.

Julien Borremans