Minister Weyts investeert €4,7 miljoen in nieuwe school voor buitengewoon secundair onderwijs in de Schillebeekstraat

‘Deze school komt geen moment te vroeg’, Ilse Roggeman (N-VA)

Geraardsbergen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert € 4.727.884 in een nieuwe school voor buitengewoon secundair onderwijs in Geraardsbergen. Het nieuwe schoolgebouw zou plaats bieden aan 80 leerlingen en komt op het terrein van BSBO De Drempel in de Schillebeekstraat. ‘Deze school komt geen moment te vroeg’, laat Ilse Roggeman (N-VA) weten. ‘Geraardsbergen heeft echt nood aan extra plaatsen voor buitengewoon secundair onderwijs.’ De deuren zouden op 1 september 2027 opengaan.

Gemeenteraadslid Ilse Roggeman is blij te vernemen dat er geïnvesteerd wordt in een nieuwbouwproject voor een school voor buitengewoon secundair onderwijs in Geraardsbergen. De extra plaatsen zouden een aanvulling betekenen op het reeds bestaande aanbod van buitengewoon basisonderwijs.

‘Hier was echt nood aan. Het gaat om 80 extra plaatsen. Vijf plaatsen zijn voorbestemd voor OV3 type 9 en 75 plaatsen voor OV3 type BA. Op deze manier wordt 1100 vierkante meter lesoppervlakte gecreëerd. De werken starten in maart 2026 en zouden opgeleverd worden juni 2027’, laat Ilse Roggeman(N-VA) weten.  Type 9 is een aanbod voor kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS). OV3 type BA is een aanbod voor jongeren met specifieke onderwijsbehoeften waar ondanks allerlei aanpassingen de lessen en de leerstof binnen een school voor gewoon onderwijs niet haalbaar is.

Deze investering vormt een onderdeel van een golf aan extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs, in de B-stroom en in BSO- en TSO-opleidingen, telkens in onderwijsgebieden waar er tegen schooljaar 2027-2028 een grote groei verwacht wordt van het aantal leerlingen. Minister van Onderwijs Ben Weyts wil immers zeker zijn dat de extra plaatsen op tijd gerealiseerd worden. De meest recente capaciteitsmonitor voorspelt een nieuwe piek in de leerlingenaantallen tegen het schooljaar 2027-2028.

‘We willen dat het extra aanbod de vraag voor is, zeker in regio’s waar de vraag zeer voorspelbaar is, zoals in Geraardsbergen’, zegt Weyts. ‘Alleen als we nu op tijd investeren, zijn we tegen 2027 klaar voor de extra leerlingen. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat ons technisch en beroepsonderwijs kan blijven groeien: na een jarenlange daling zien we daar eindelijk weer stijgende inschrijvingscijfers en die evolutie mogen we niet in gevaar brengen.’

Julien Borremans