© Archeocentrum Velzeke

Zondag in Velzeke: inschrijven voor Archeowandelingen

Op zondag 26 mei wordt niet alleen door het plaatselijk Middenstandscomité in het dorp van Velzeke de 33ste editie van de Vlooienmarkt georganiseerd – hierover meer in een volgend NUUS-artikel – maar ook maakt het provinciale Archeocentrum Velzeke (AVE) er komend weekend afspraak voor de jaarlijkse Archeologiedagen op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei. Op vrijdag en zaterdag telkens van 13 tot 17 uur en op zondag doorlopend van 9 tot 18 uur zal men er zich kunnen laten kleden en als een Romeinse dame, een dappere Galliër of een legionair het kleurrijke interieur van een Romeinse villa binnenstappen en er een eigen historisch moment beleven. Of men kan ervoor kiezen om terug te keren in het verleden via een gratis rondleiding met gids door de tentoonstellingen over de prehistorie en de Romeinen.

Naar aanleiding van de Vlooienmarkt komt het Archeocentrum ook naar buiten en zal op zondag in de Paddestraat onder meer een pop-up Archeoshop ingericht worden met historisch verantwoorde hebbedingetjes, collectors items en speciale creaties: handgemaakte Romeinse juwelen, originele spelletjes, uniek geblazen Romeins glas, een grappige tas of een boeiend boek. Men zal er ook Magnus, een heuse Romeinse legionair aan wie men alles mag vragen, tegen het lijf kunnen lopen en/of een mooie, stoere AVE-tattoo laten zetten.

Nog (alleen) op zondag 26 mei kan men tijdens een wandeling mee op pad in het spoor van de Romeinen. AVE-archeologen zorgen daarbij onderweg voor boeiende verhalen en tekst en uitleg bij zes decennia opgravingen en vondsten op de provinciale erfgoedsite aan de Doolbosweg. In de voormiddag start deze wandeling aan het onthaal van het Archeocentrum om 10 uur, na de middag om 14 uur. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en het is wenselijk stevig schoeisel te voorzien (het parcours is niet geschikt voor buggy’s of rolstoelgebruikers). Ook is het nodig (enkel) voor deelname aan deze activiteit op voorhand in te schrijven door middel van een e-mail naar archeocentrumvelzeke@oost-vlaanderen.be (met vermelding van naam, telefoonnummer en aantal deelnemers + leeftijd bij kinderen). Per wandeling wordt het aantal deelnemers beperkt tot max. 25. De inschrijving is pas in orde na ontvangst van een bevestigingsmail