Nieuwe toren geplaatst op oude IZOO – kapel

Verbouwde kapel wordt droomlocatie van Balletschool Toi, Moi et la Danse

Op woensdagmorgen 15 mei werd een nieuwe toren geplaatst op de oude IZOO – kapel in Dorp Oosterzele. Een heus spektakel, een speciale kraan die de toren ophijst. Mooi om zien. Maar het is en blijft een moeilijke opdracht. De werken verliepen vlot. En zie, de nieuwe toren pronkt nu over de authentieke kapel, die in het collectieve geheugen gegrift staat van de Oosterzelenaars. De nieuwe toren betekent alweer een mooie stap in de verbouwing tot een unieke danslocatie in hartje Oosterzele. Het resultaat mag gezien zijn.
Een korte flashback. De oude toren (112 jaar oud) werd op woensdag 19 januari 2022 van de IZOO kapel gehaald. Hij was door de tand des tijds ernstig aangetast. Er zat zo veel sleet op dat zelfs een afbraak zich opdrong. De kapel uit 1910, in neogotische stijl, wordt omgevormd in een functionele en polyvalente ruimte. The place to be voor dansers en niet – dansers. De werken zijn nog volop aan de gang. De Balletschool Toi, Moi et la Danse’- multifunctioneel danscomplex’ – wordt een serieuze aanwinst voor de gemeente Oosterzele. Het moet een nieuwe ontmoetingsplek worden voor Oosterzelenaars. Een sterke troef. Het iconisch gebouw zal schitteren. De verbouwde kapel wordt een trekpleister. Drijvende kracht Delfien Neirynck blijft zich volop ‘smijten’ voor Balletschool Toi, Moi et la Danse, waar elke Oosterzelenaar welkom is. Het is ambitieus, ja. Maar Delfien, haar man Diederik, de familie Neirynck geloven erin. Ronduit een prachtig en gedurfd project.
Wat zijn de ambitieuze plannen? Delfien – geruggensteund door haar echtgenoot Diederik Persyn en haar familie – wil er vier ruime danszalen met kleedkamers bouwen, in de kapel komen twee verdiepingen, aan de koorzijde wordt wel het unieke hoogtezicht behouden. De zalen krijgen specifieke spiegels en chique dansvloeren. En er is nog veel meer, een cafetaria, keuken, buitenterras behoren ook tot de plannen. Het buitenterras zal aansluiten op de nieuwe binnentuin van het wooncomplex van de Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek. Delfien heeft ook oog voor het historisch erfgoed, oude kapel-ornamenten, waardevolle glasramen, klok Adèle (1914) worden geïntegreerd. Zo houdt Delfien de herinnering aan de IZOO kapel in leven. Men hoopt het hypermodern danscomplex zo snel mogelijk te openen.
Balletschool schittert op Europees Kampioenschap in Kalkar Duitsland 
Balletschool Toi, Moi et la Danse schrijft geschiedenis. Glunderende gezichten op het Europees Kampioenschap Dans in Duitsland. Tweemaal goud en zilver. Het mooiste dat er is. En of ze fier zijn. Balletschool Toi, Moi et la Danse schittert op het EK in Kalkar (D). Van een succes gesproken. De Balletschool heeft nadrukkelijk haar stempel gedrukt op het EK. Ronduit schitterende resultaten in de categorie Teams Modern U 15. De diepe vriendschap in alle afdelingen van de Balletschool Toi, Moi et la Danse zorgt voor een mooie connectie. Met technisch, sterke, vooruitstrevende choreografie walste men zich naar goud en zilver. De Balletschool heeft zichzelf overtroffen. De Balletschool Toi, Moi et la Danse bewees nog maar eens dat het één van de strafste dansscholen is van ons land. De danseressen gaven zich volledig, de nummers werden met veel enthousiasme gebracht. De Balletschool blijft de lat heel hoog leggen. Bloed, zweet en tranen moet het gekost hebben om zo sterk te presteren in een EK. Repeteren, repeteren en repeteren, denken wij. Hoog niveau. Top. Gedreven. Enthousiast. Het Europees Kampioenschap scheerde hoge toppen. Alweer een schitterende ervaring voor het jonge volkje in Duitsland. Veel jongeren hebben een uitdaging gevonden in het dansen. Alhoewel het flink wat moeite en zweetdruppels kost om kampioen te worden, kiezen toch veel jongeren voor de Balletschool Toi, Moi et la Danse. Ze blijven het beste van zichzelf geven. Opvallend hoe elk jaar het niveau stijgt. Dankzij de Balletschool krijgen danseressen en dansers veel aandacht en waardering in ons land maar ook internationaal. Een dikke proficiat aan bezieler Delfien Neirynck, coaches en alle medewerkers. Er zijn niet alleen de prachtige resultaten op het EK in Duitsland, de balletschool schittert ook in Alice in Wonderland. Intussen werden 12 voorstellingen opgevoerd in GC De Kluize, quasi allemaal uitverkocht. Delfien ontving lovende reacties. De toeschouwers in Oosterzele reageerden enthousiast en waren danig onder de indruk van het totaalspektakel, de manier waarop het verhaal werd getoond in diverse dansstijlen, ondersteund met magistrale projectie, passende muziek, prachtige decors en kleurrijke kostuums. Aandachtig toeschouwer Roel Verleyen drukt zijn bewondering uit: ‘Een vertoning van hoog niveau, een prachtig geslaagd totaalspektakel, een dikke proficiat met veel waardering aan de  algemene leiding Delfien, dansdocenten, dansers en de ploeg medewerkers’.
Interesse? Balletschool Toi, Moi et la Danse een echte aanrader. Info: Delfien Neirynck, 0499 / 13 20 89, Balletschool Toi, Moi et la Danse, www.toimoietladanse.be, info@toimoietladanse.be.   (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)