Boeiende lezing over gehoorschade zindert nog na.

‘De overheid moet meer inzetten op preventie tegen gehoorschade.’

Geraardsbergen. Maandagavond 13 mei vond op initiatief van de CD&V-senioren en -jongeren, in het Arjaantheater te Geraardsbergen een boeiende lezing plaats over gehoorschade en gehoorproblemen. Dr. Paul Pardon, CD&V-kandidaat voor het Vlaams parlement, mocht de internationaal gerenommeerde Prof. Dr Bart Vinck, hoofddocent audiologie aan het UZ Gent, als gastspreker verwelkomen.

In een zeer gesmaakte uiteenzetting nam hij een erg geïnteresseerd publiek mee in de verschillende aspecten die tot gehoorproblemen kunnen leiden, zelfs al bij de ongeboren baby. Hij toonde het grote belang aan van preventie en een juiste oorbescherming bij te luide evenementen, gezien opgelopen gehoorverlies zeer vaak onomkeerbaar is.

Ook wees hij op oorsuizen of tinnitus en het isolerende en sterk vereenzamende effect van slechthorendheid dat niet steeds door de omgeving wordt begrepen.
Ten slotte gaf hij de talrijke aanwezigen de raad vooral te blijven genieten van het fantastische zintuig dat ons gehoor wel is.

‘Jonge mensen zouden financieel moeten gecompenseerd worden zodat iedereen over op maat gemaakte oorbeschermers voor festivals beschikt, inclusief goeie informatie over wanneer ze die moeten gebruiken. De wegwerpdopjes die nu vaak gebruikt worden, stellen niet veel voor. De overheid zou daarnaast bij het inplannen van woonzones in stedelijke gebieden ook moeten zorgen voor zones waar mensen zich in alle rust kunnen terugtrekken. Rust betekent vaak de aanwezigheid van natuurlijke geluiden. In kaart brengen waar er veel geluid is in de stad en daarop inspelen, is heel waardevol voor de gezondheid’, liet professor dr. Bart Vinck voordien al optekenen.

Prof. dr. Bart Vinck is een internationaal expert in de Audiologie, verbonden aan de Universiteit Gent. In 1998 richtte hij de eerste tinnituskliniek in Vlaanderen binnen het Universitair Ziekenhuis van Gent op. Later ontwikkelde hij het hoorzorgprogamma HearingCoach en nu is hij de drijvende kracht achter ON-GEHOORD.

Voor meer info: https://www.on-gehoord.com/