Tentoonstelling over ‘100 jaar scouts en gidsen in Geraardsbergen’

Geraardsbergen. Deze zomer wordt er een tentoonstelling georganiseerd over ‘100 jaar scouts en gidsen in Geraardsbergen’ door GOSOG (Geraardsbergse oud-Scouts en oud-Gidsen). Er wordt ook een herdenkingsboek gepubliceerd: ‘De skoeten en gidsen van Giesbaargen 1916-2023’.

Twee jaar gelden werd door enkele oud-leden, een werkgroep opgericht om de geschiedenis van de Geraardsbergse Scouts en Gidsen te achterhalen. Deze werkgroep maakte deel uit van GOSOG.

In het tijdschrift Gerardimontium verscheen recent een eerste deel van die geschiedenis onder de titel ‘Met een stevige linker! De Skoeten en Gidsen van Giesbaarge 1916-1950’. De bijdrage werd geschreven door Dirck Sudiacourt en Koen Cooreman.

‘Intussen werden er heel wat documenten, oude vlaggen, oude uniformen, insignes, Manneken Pis in uniform en meer dan drieduizend foto’s verzameld’, laat Frans Paeleman weten.

Activiteiten
De tentoonstelling gaat door in de musea van Hunnegem, Gasthuisstraat 104 Geraardsbergen op zondagen 16 en 30 juni, 14 en 28 juli en 11 en 25 augustus, telkens van 14 tot 18 uur. De inkom bedraagt 5 euro. Tijdens de tentoonstelling kan je een rondleiding krijgen door aanwezige oud-leden. Op zondag 30 juni is de inkom gratis voor leden van jeugdverenigingen in uniform.

Op zondagen 30 juni en 11 augustus is er telkens een gratis geleide wandeling langs ex-lokalen van scouts en gidsen. De wandeling start om 15 uur aan de ingang van de musea Hunnegem.

Ter gelegenheid van deze jubileumviering publiceert GOSOG het herdenkingsboek ‘De skoeten en gidsen van Giesbaargen 1916-2023’.  Het boek is te koop tijdens de tentoonstelling. Wil je zeker een exemplaar bemachtigen, schrijf dan 20 euro over op rekening BE36 9734 8103 7481 op naam van GOSOG, met vermelding ‘Herdenkingsboek’. Vermeld ook je mailadres gebruik “at” in de plaats van @.

De huidige scoutsgroep ‘AKABE Geraardsbergen’, een jeugdbeweging die zich richt op kinderen met extra zorgnoden, werkt mee aan deze organisatie.

Julien Borremans