Plantenruilbib in Lierde is een feit.

Afgelopen zaterdag 25/05/2024 werd aan de ingang van de bibliotheek de plantenruilbib geïnstalleerd.

“Ik speelde al een tijdje met het idee om een plantenruilbib te plaatsen in Lierde. Het concept van een plantenruilbib is eenvoudig. Op een rekje of op een tafel staan er planten, stekjes en zaden die kunnen geruild, gedoneerd of geadopteerd worden. Ik heb mijn idee gedeeld met de collega’s van de Minaraad, die van bij het begin enthousiast waren over het idee.” weet  Kurt Schamp (lid van de Minaraad) te vertellen.

“Ik kan alleen maar bevestigen dat alle leden direct gewonnen waren voor het idee van Kurt. We hebben dan samen gekeken hoe we dit idee verder praktisch konden uitwerken. We zochten naar een plaats waar vele mensen passeren en we zijn uitgekomen bij de bibliotheek.” voegt voorzitter van de Minaraad Johan Vander Heyden er aan toe.

 “Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar een geschikt rekje om de planten op te plaatsen.  Na het installeren van het rekje werd er een aanbod van verschillende planten voorzien. Het gaat o.a. om ananasaardbei, olijfkomkommer, Perilla (Japanse basilicum), Japanse wijnbes, framboos, prikneus en Kalanchoë. Ook diverse tomatensoorten waaronder de decoratieve Litchi tomaat en pepers vervolledigden het assortiment.” gaat Kurt Schamp verder.

Schepen van milieu  Jordy De Borre, die ook bij de installatie aanwezig was, weet nog het volgende te vertellen: ”Als gemeentebestuur kunnen we dergelijke initiatieven alleen maar toejuichen. We hebben al verschillende soorten ruilkasten op ons grondgebied staan, maar dit is de eerste echte plantenruilbib. En voor zover ik weet, is dit de eerste plantenruilbib in de Vlaamse Ardennen. Buiten het feit dat de plantjes gratis kunnen geruild, gedoneerd en geadopteerd worden, zorgt dit ook voor het stimuleren van de groene vingers bij onze bewoners. Na een paar dagen hebben we kunnen vaststellen dat er een aantal planten werden meegenomen en dat er nieuwe planten zijn bijgekomen. “

Als afsluiting sprak Johan Vander Heyden nog de hoop uit dat  het rekje een soort van ontmoetingsplaats wordt waar mensen een babbeltje met elkaar kunnen slaan en kennis en/of ervaring kunnen uitwisselen over planten.

 Het rekje staat voor de ingang van de bibliotheek waardoor het altijd bereikbaar is.

Kurt Schamp (lid Minaraad), Johan Vander Heyden (voorzitter Minaraad) en Jordy De Borre (schepen van Milieu)