Herschikking huurwoningen en -appartementen door fusie woonmaatschappij Dender-Zuid

De fusies binnen de Vlaamse huisvestingssector naar één woonmaatschappij per werkingsgebied zorgt voor de nodige uitdagingen m.b.t. o.a. de patrimoniumoverdracht. ‘Door de wijziging van het werkingsgebied moeten woonmaatschappijen de huizen en appartementen buiten dat gebied overdragen aan de woonmaatschappij van die specifieke regio’, laat communicatiemanager Mieke Dobbenie weten.

Herschikking
Het oorspronkelijke werkingsgebied van de fusiepartners van Woonmaatschappij Dender-Zuid wordt gereduceerd van 14 gemeenten tot 8 gemeenten: Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Lede, Ninove en Wichelen.

Herzele, Lierde, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem ressorteren vanaf 14 juni onder Woonmaatschappij Vlaamse Ardennen. Lebbeke komt vanaf 1 juli onder stek92. Woonmaatschappij Dender-Zuid op haar beurt patrimonium bij, voornamelijk in Aalst.

Sommige steden en gemeenten hadden nog huurwoningen en -appartementen in eigen beheer. Ook die vallen voortaan onder de woonmaatschappij in hun regio. Dat geldt ook voor de ingehuurde woningen en appartementen via privé-eigenaren die buiten het nieuwe werkingsgebied vallen, ook die worden overgedragen. Zo wordt alles gecentraliseerd: één werkingsgebied, één woonmaatschappij.

Informatie voor de huurders
Voor de huurders verandert er weinig. ‘Hun huurcontract wordt voortaan door de nieuwe woonmaatschappij in hun regio beheerd’, vertelt Mieke Dobbenie.

‘Deze overdracht brengt heel wat administratieve uitdagingen met zich mee en we zijn er ons van bewust dat dit ook voor verwarring kan zorgen bij de huurders. Maar we doen er alles aan om de hinder zo veel mogelijk te beperken’, zo zegt Steven Hutse, Algemeen Directeur van Woonmaatschappij Dender-Zuid.

De huurders, wiens huurcontract binnenkort wordt overgenomen door Woonmaatschappij Dender-Zuid, mogen een informatiefolder in de bus verwachten. Ook de huurbegeleiders van de woonmaatschappij plannen extra huisbezoeken en infomomenten in om zo iedereen te informeren en vragen te beantwoorden.

Meer info: www.woonmaatschappijdenderzuid.be

Julien Borremans