Zes nieuwe helden in de maak bij brandweer Zottegem

De brandweerzone Vlaamse Ardennen (BVLAR) laat weten verheugd te zijn haar rangen te kunnen versterken met 30 nieuwe brandweer-vrijwilligers voor de brandweerdienst. De nieuwe rekruten zijn het resultaat van de laatste grote aanwervingscampagne (zie link en zie link).

De campagne ging gepaard met infoavonden, inlichtingenmomenten, opendeurdagen, flyeracties enzovoort. Al deze inspanningen hebben geloond, met de aanstelling van 30 nieuwe leden tijdens de laatste zoneraad. De verspreiding van de nieuwe vrijwilligers is als volgt verdeeld:

  • Post Brakel: 4
  • Post Herzele: 2
  • Post Kluisbergen: 4
  • Post Kruisem: 3
  • Post Oudenaarde: 7
  • Post Ronse: 3
  • Post Sint-Lievens-Houtem: 1
  • Post Zottegem: 6

Voorzitter van de zoneraad, burgemeester Marnic De Meulemeester, benadrukt het belang van deze werving: “Als brandweerzone die sterk inzet op vrijwilligers is de instroom van nieuw bloed cruciaal. Het stemt me dan ook bijzonder hoopvol dat heel wat jonge mensen dit maatschappelijk engagement opnemen. De brandweerzorg is essentieel in onze samenleving, en de verwachtingen van de burgers met betrekking tot de brandweerdienst worden steeds groter. Kandidaten worden daarop voorbereid tijdens een intensieve opleiding, die ze volgen naast hun reguliere job. Die inspanning vind ik toch zeer bewonderenswaardig. Daarnaast wens ik de medewerkers van onze brandweerzone te bedanken die zich hebben ingezet om nieuwe rekruten te werven. Het blijft een hele uitdaging, maar ik moet vaststellen dat men er keer op keer in slaagt de rangen te versterken.”

Zonecommandant Peter De Vijlder voegt daaraan toe: “Om onze diensten op een kwaliteitsvolle manier te kunnen uitvoeren, moeten we geregeld op zoek naar nieuwe medewerkers, en dat is telkens opnieuw een hele uitdaging. Maar we zijn heel tevreden met deze mooie lichting van nieuwe en gemotiveerde mensen, en dat geeft ons moed voor de komende campagnes, want sommige posten van onze brandweerzone kunnen nog extra aanvulling gebruiken, al kunnen we stellen dat met deze lichting een belangrijke nood is ingevuld. Momenteel werkt onze brandweerzone met 426 brandweervrijwilligers, naast 21 beroepsleden en 12 administratieve krachten. We zijn daarmee in België de brandweerzone met het hoogste percentage aan vrijwilligers. Als zonecommandant ben ik dan ook fier dat we onze werking op deze manier kunnen bestendigen.”