GBS De Vlindertuin laat grootouders en kleinkinderen samen spelen: “Belangrijk ook in je volwassen leven te spelen”

Omdat iedereen weet hoe belangrijk grootouders wel niet zijn, organiseerde GBS De Vlindertuin in Borsbeke deze week een grootouder-spelnamiddag.

“Logisch is het belang van samenspelen bij/met kinderen. Misschien minder vanzelfsprekend  is dat voldoende spelen in je volwassen leven al even belangrijk is”, klinkt het vanuit GBS De Vlindertuin. “Het is namelijk smeerolie voor je brein. Alles loopt soepeler. Uit onderzoek blijkt dat mensen die blijven spelen minder vatbaar zijn voor dementie en andere neurologische problemen. Ze lopen ook minder kans op hart- en vaatziekten. Een uitgelezen kans dus om samen spelenderwijs op ontdekking te gaan. En dit met allerlei activiteiten waarbij het materiaal enkel bestond uit losse onderdelen. Samen met hun kleinkind(eren) konden ze de voorbije dagen ontdekken wat je bijvoorbeeld met grote kartonnen dozen kon doen. Er werden kleine huisjes gemaakt, boten, grote forten, een doos werd plots een auto… Met dennenappels, blaadjes of takjes werden mandala’s gemaakt. In het aangrenzende bosje werd plots een groot tentenkamp opgezet met allerlei oude doeken en stokken. Houten schijven werd een schuifspel. Een tafeltje met waterbakjes werd een keuken, dit aangevuld met dennenappels, houten lepels, oude kommen en pannen. Een namiddag vol samen ontdekken van andere mogelijke eigenschappen van materialen. Geen klassiek speelgoed dus, maar alles wat in de echte wereld te vinden is. Dan kan niets plots alles worden.”