Nieuwe leestuin van bib feestelijk geopend. Knappe realisatie van gemeentediensten

De bezoekers van Bib Scheldewindeke kunnen nu ook genieten van een boek, tijdschrift of krant in de ronduit prachtige leestuin van de bib. Met speeches van schepenen Christ Meuleman en Orville Cottenie en dankwoorden van Barbara Stubbe werd op woensdag 12 juni de bij-vriendelijke tuin officieel voorgesteld. Een knappe realisatie van gemeentediensten van Oosterzele. De leestuin nodigt uit om de stress van het dagelijks leven achter te laten en je te laten genieten van rust in natuurpracht. Een plek voor heerlijke quality-time. Groen en rust, zo valt de knap aangelegde leestuin het best te omschrijven.
 Schepen Christ Meuleman: ‘Deze leestuin is een perfect voorbeeld hoe we door middel van groene initiatieven niet alleen de esthetische waarde van onze omgeving kunnen verhogen, maar ook een positieve impact kunnen hebben op milieu en biodiversiteit. Deze tuin is niet alleen bedoeld als een plek om te ontspannen en te genieten van een goed boek, maar ook als een educatieve ruimte waar we kunnen leren over het belang van bijen voor ons ecosysteem. Bijen spelen een cruciale rol bij de bestuiving van gewassen en het behoud van biodiversiteit. Het is onze verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat ze gedijen in onze omgeving. De leestuin is ook ontworpen voor het welzijn van de bijen. Zo dragen wij bij aan het behoud van deze belangrijke insecten en creëren we een omgeving waarin mens en natuur harmonieus kunnen samenleven’, speechte Christ Meulman, die dankwoorden had voor de eigen groendienst en de dienst werken die hebben geholpen bij de realisatie van dit project onder de leiding van Klaas Van Cauwenberghe en Alain Demue. Maar er is nog meer, zei Christ Meuleman. ‘We blijven op zoek gaan naar interessante plaatsen om bijenhotels te plaatsen. We blijven ook ter hoogte van onze bijenhal werken rond educatieve workshops, lezingen en evenementen om onze gemeenschap bewust te maken van het belang van bijen voor ons ecosysteem en hoe we kunnen helpen bij hun behoud. Bij nieuwe inrichtingen van de openbare ruimte gaan we steeds op zoek naar de mogelijkheid om bijenvriendelijke beplanting te integreren. We blijven werk maken van onze bijenvriendelijke gemeente. Laten we deze bijenvriendelijke leestuin koesteren en er samen voor zorgen dat het een bron van inspiratie en educatie blijft voor onze gemeenschap en de toekomstige generatie’, besloot Christ Meuleman.

Schepen Orville Cottenie: ‘Er waren plannen om de tuin achter de bib om te vormen tot leestuin. Iedereen was het eens dat dit een heerlijke plek is. De plannen kregen een concrete invulling door Klaas Van Cauwenberghe. Eerst werd een ’tuttenboom’ geplaatst, nadien de klinkers, en de technische- en groendienst zorgden voor de beplanting en meubilering. We zijn blij met het resultaat. Lezers gaan in alle rust én in de buitenlucht genieten van een boek, krant,…met een kopje koffie of drankje. Weinig bibliotheken kunnen dit concept én uitzicht evenaren. Wie wil genieten van onze mooie omgeving en ook buiten de leestuin op verkenning wil gaan, kan inspiratie opdoen bij de nieuwe toeristische infostand in de bib. Je vindt er een overzichtelijk aanbod aan fiets- en wandelroutes in onze gemeente en Vlaamse Ardennen. We bieden in het ’toerismemeubel’ ook ruimte aan producenten van Oosterzeels lekkers om hun product in de kijker te zetten. De bib fungeert zo nog meer als derde plek, een plek naast werk en thuis, die openheid uitstraalt, waar je je veilig en welkom voelt en waar je geïnspireerd wordt. Van harte welkom om hier mee jouw plek te maken’, duidde Orville Cottenie. Na de toespraken mocht er met recht en rede geklonken worden op de opening van de heel fraaie leestuin, een aanwinst voor de gemeente. In een gezellige sfeer werd het genieten van de heerlijke hapjes, verzorgde frisdranken en van het bier der bieren ’t Gijzelaarke, op dat bier van eigen bodem mogen we best wel fier zijn. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).