Komende zondag wielerhoogdag in Zottegem: het BK-parcours

Zondag 23 juni is Zottegem gaststad voor een van de hoogdagen op de jaarlijkse nationale wielerkalender, nl. het Belgisch kampioenschap wielrennen op de weg dat dan tegelijk het kroonstuk wordt van een meerjarige sportieve samenwerking met de buurgemeenten Sint-Lievens-Houtem waar in de voorbije jaren het BK tijdrijden voor jeugdcategorieën in 2019 en het BK voor beloften en elite zonder contract in 2022 plaatsvonden, en Herzele waar in 2021 het BK voor juniores en verleden jaar het BK tijdrijden voor elite mannen en vrouwen betwist werden. Het BK op weg voor eliterenners mannen en vrouwen – in een organisatie van het sportbedrijf Golazo dat instaat voor zowel de praktische, communicatieve als commerciële aspecten – moet nu zondag in Zottegem de apotheose van dit gezamenlijke sportieve traject worden.

Beide wedstrijden worden verreden op hetzelfde parcours, gebaseerd op twee delen:

  • een grote lus die zich ook over Sint-Lievens-Houtem (vertrek van beide wedstrijden op het Marktplein) en Herzele uitstrekt en die de hellingen van de Klemhoutstraat en Langendries (Hostellerie) alsook de Paddestraat aandoet. Op Zottegems grondgebied loopt deze lus door Oombergen (Steenweg op Aalst), Leeuwergem (Europaweg), Grotenberge (Europaweg, Leenstraat), Erwetegem (Vinkenhoek, Luiveld, Potaardestraat, Klemhoutstraat, Ten Ede), Sint-Maria-Oudenhove (Faliestraat, Sint-Hubertusplein, Brakelstraat), Sint-Goriks-Oudenhove (Langendries, Kortendries, Roter, Slijpstraat) en Velzeke (Paddestraat, Lieve-Heerstraat, Provinciebaan).
  • een lokale omloop die alleen Zottegem doorkruist en waarbij de renners/rensters de helling van de Grotenbergestraat en de kasseien van de Lippenhovestraat onder de wielen krijgen. Deze lokale lus gaat via de Buke, Gentsesteenweg, Bijlokestraat, A. Gevaertlaan, Grotenbergestraat, Parkstraat, Gentsesteenweg, Langestraat, Godveerdegemstraat, L. Roelsstraat, Van Aelbrouckstraat, Stationsplein, Stationsstraat, Markt, Heldenlaan, Graaf van Egmontstraat, Kasteelstraat, Molenkouter, Wolvenstraat, Meire, Meileveld, Wurmendries, Eekhout, De Vlamme, Ten Bosse, Kruiswaterplein, Traveins, Krommestraat, Molenhoek, Stijpenplein, Beugelstraat, Lippenhovestraat, Baron della Failleplein, Elenestraat en Bruggenhoek terug naar de Buke.

De vrouwen moeten de grote lus één keer afleggen en rijden aan het eind ervan via de Provinciebaan, Elenestraat en Bruggenhoek naar de Buke vanwaar zij vervolgens aan drie lokale ronden beginnen, goed voor een totale afstand van 120,5 km. Zij starten om 11 uur en finishen op de Buke rond 14 uur. Hun mannelijke collega’s leggen de grote lus tweemaal volledig af en zetten na een derde beklimming van de Klemhoutstraat verder koers via de Smissenhoek, Kloosterstraat, Tweekerkenstraat en Jasmijnstraat naar de Godveerdegemstraat vanwaar zij reeds kennismaken met een deel van de lokale omloop (zie hierboven) op weg naar een eerste passage aan de Buke (ca. 15 uur). Daarna wachten hen nog vier volledige lokale ronden, wat neerkomt op een wedstrijdtotaal van 216,7 km. De mannen gaan om 12u10 van start en de aankomst van deze race is voorzien rond 17u15.

De volledige, gedetailleerde wegwijzers van beide wedstrijden met vermelding van de tijdstippen  wanneer u waar de renners/rensters kunt zien langsrijden – afhankelijk van de vaart die ze er achter zetten – kunt u terugvinden in de infobrochure die in alle brievenbussen werd verspreid, of kunt u nalezen via zottegem.be/infogids-bk.