Hondeneigenaars zijn verwittigd: hondenpoepzakje bij of €350 GAS-boete

Geraardsbergen. Deze zomer bundelen politie en Lokaal Bestuur Geraardsbergen hun krachten tegen hondenpoep. Onder de campagnetitel ‘Een boete? Da’s kak! Zakje bij, iedereen blij!’ wordt gefocust op de verplichting voor hondeneigenaars om altijd een zakje bij zich te hebben tijdens het wandelen met de hond. Deze actie heeft tot doel om van Geraardsbergen een nette stad te maken.

De politie en gemeenschapswachten stellen bijna dagelijks hondenuitwerpselen vast in het straatbeeld, tot grote ergernis van inwoners en bezoekers. ‘Daarom is het essentieel dat hondeneigenaars hun verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een propere stad door steeds een poepzakje bij zich te hebben én te gebruiken’, stelt Jan Lauwaet, commissaris Buurtpolitie, vast.

Gedurende de komende zomermaanden zullen buurtinspecteurs en gemeenschapswachten actief controleren of hondenbegeleiders tijdens het uitlaten van hun hond het verplichte poepzakje bij zich hebben. Is dit niet het geval, dan riskeren ze een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro.

‘We willen iedereen herinneren aan het politiereglement waarin duidelijk staat vermeld dat hondenbegeleiders verplicht zijn de uitwerpselen van hun hond te verwijderen én steeds in het bezit moeten zijn van een recipiënt. De tijd van enkel sensibiliseren is voorbij. Het is nu tijd voor concrete handhaving’, zegt Jan Lauwaet.

Affiches met duidelijke boodschap
Om de boodschap duidelijk te maken, is er een opvallende affiche ontworpen die verspreid zal worden onder dierenartsen, dierenspeciaalzaken en andere relevante locaties. Met de slogan ‘Een boete? Da’s kak! Zakje bij? Iedereen blij!’ snapt de lezer direct wat men bedoelt: heb je geen zakje bij, dan riskeer je een boete!

Hondenspeelweide is GEEN hondentoilet
Naast de algemene affiches met de kernboodschap, zijn er ook een aantal exemplaren ontworpen met een extra banner erop. Deze zullen specifiek worden geplaatst bij de hondenspeelweides in de stad om duidelijk te maken dat ook hier een opruimplicht geldt. In tegenstelling tot wat sommige hondenbegeleiders denken, is een hondenlosloopweide immers geen hondentoilet.

Wie een affiche wenst, kan deze aanvragen door een mail te sturen naar milieu@geraardsbergen.be