Serge Baguet en Peter Van Petegem in 2007 in Brakel, toen ze samen afscheid namen van de wielersport

Sint-Lievens-Houtem eert Serge Baguet aan de start Belgisch Kampioenschap wielrennen

De start van het Belgisch Kampioenschap in Sint-Lievens-Houtem vindt plaats in het geliefde dorp van oud-wielrenner Serge Baguet. Vlak voor de start van de mannen om 12.10 uur, zal het gemeentebestuur Sandra Rasschaert, weduwe van Serge, op het startpodium (Marktplein), in de bloemetjes zetten, als postuum eerbetoon aan deze Houtemse wielerheld.

“Serge Baguet had een aparte relatie met Belgische Kampioenschappen. Herinner de sprint van 1km tegen Wilfried Nelissen op het BK Nieuwelingen in Momignies”, klinkt het schepen van Sport Jo Vermeulen. “In zijn neutrale, witte trui was het blijkbaar onmogelijk te zien dat hij gewonnen had, waarna de BWB besliste om te spurten tegen een toekomstige spurtbom! En het BK onrechtmatig verloo. Herinner het BK in Saint Hubert, waar hij zijn trainingsmaat Kevin Van Impe – opnieuw in een spurt met twee – versloeg. In zijn Lotto-trui was de overwinning nipt maar nu wel duidelijk. Serge werd nadien, samen met Sandra, de Houtemse markt rondgereden in een cabrio, met de burgemeester aan het stuur! Onvergetelijk. De beelden gingen de wereld rond. Net zoals na zijn overwinning in de Tour De France. ‘Bague’ken’ was het levende bewijs dat talent, werkkracht en doorzettingsvermogen kunnen leiden tot succes. Mits wat geluk. Het geluk dat hem, zijn familie en vele (wieler)vrienden in de steek liet. Na een ongelijke strijd tegen darmkanker verliet Serge ons op 47-jarige leeftijd. Wat zou Serge trots geweest zijn als oud-Belgisch wielerkampioen de wielrenners te verwelkomen en de start te geven van hopelijk een ‘onvergetelijk’ kampioenschap in zijn Vlaamse achtertuin, de tuin waarin hij zoveel overwinningen heeft behaald. De ‘wielertuin’ waarin hij zoveel Vlaamse en internationale wielerhelden (Tom Boonen, Peter Van Petegem, Bettini …) aan overwinningen heeft geholpen. Als ‘superknecht’, als Flandrien. Laat de koers ook even terug van ‘Bague’ken’ zijn. En van ons.”