Het mysterie van Ensor.

Op zondag 30 juni 2024 werd in Sint-Maria-Lierde de speurtocht “Het mysterie van Ensor”, georganiseerd door de Lierdse Cultuurraad, gepresenteerd en ingewandeld. Cultuurambtenaar Lieve Henau en het dagelijks bestuur van de Cultuurraad verwelkomden de aanwezige cultuurminnende Lierdenaars en prominenten.

Lieve begon met een kort overzicht van James Ensor’s leven en werken. Ze omschreef hem als een pionier van de moderne kunst: een complexe persoonlijkheid met het ene been in de 19de  en het andere in de 20ste eeuw. Ensor was zowel een klassieke als vernieuwende kunstenaar, een moeilijk mens maar wel zorgzaam voor zijn familie. Hij was statig en tegelijkertijd speels, verknocht aan Oostende, maar ook vaak te vinden in Brussel. Ensor had vele gezichten.

James Sidney Ensor groeide op in Oostende als zoon van een Belgische moeder en een Engelse vader. De familie verhuurde gastenkamers en runde een souvenirwinkeltje met curiositeiten, waaronder groteske carnavalsmaskers dewelke later een grote rol zouden spelen in zijn schilderijen. Ensor wordt vaak geassocieerd met zijn veelkleurige maskers, maar hij schilderde ook stillevens en bloemen, zoals “Rose, Rose, Rose, a mes yeux”.

Waarom deze speurtocht?

De cultuurraad organiseert al jaren een ontbijtwandeling rond 11 juli. Dit jaar wordt echter, als hommage aan grootmeester Ensor, van 1 juli tot 30 september een wandeltocht aangeboden voor jong en oud .

Met een speurboekje, verkrijgbaar op het gemeentehuis bij de dienst Cultuur , ga je op zoek naar acht borden met vervalste schilderijen van Ensor. In het boekje ontdek je wat er aan elk schilderij is veranderd en wie de vervalsing maakte. Bij elke stop scan je een QR-code en vertelt Warre Borgmans interessante weetjes en boeiende informatie over het schilderij en Ensor.

De inwandeling.

Na de introductie van Ensor en de uitleg over de speurtocht, werd het parcours van ongeveer vijf kilometer officieel geopend door de voorzitter van de cultuurraad, Carine D’hose. Het eerste bord werd onthuld en de wandeling begon, met onderweg stops bij de volgende borden die door verschillende leden van het dagelijks bestuur van de cultuurraad, de schepen van Cultuur en de cultuurambtenaar werden onthuld.

De laatste vervalsing werd gevonden bij de kerk van Sint-Maria-Lierde. Als afsluiting van de officiële inwandeling werden in de kerk hapjes en drankjes aangeboden, en konden de deelnemers ook de werken van de lokale Ensor, zoals Lieve hem noemde, kunstenaar Sylvain Beerens bewonderen. Beerens, geboren in Sint-Maria-Oudenhove en lange tijd woonachtig in Sint-Maria-Lierde, was vooral bekend om zijn landschappen, geïnspireerd door zijn vele reizen naar Toscane. Een van zijn belangrijkste werken, een kruisweg waaraan hij meer dan tien jaar werkte, werd in 2001 geschonken aan de kerkfabriek van Sint-Maria-Lierde en is daar in de Sint-Maria Magdalenakerk te bezichtigen.

Nuttige info.

Het speurboekje is gratis te verkrijgen op de dienst Cultuur van de gemeente Lierde, tijdens de openingsuren van het gemeentehuis, Nieuwstraat 21 te 9570 Lierde.