Luc Swartebroeckx krijgt waarschuwing van politie over opmerking op Facebook. ‘Het is niet aan de politie om mij te controleren en te censureren.’

Geraardsbergen. Naar aanleiding van een artikel van Nuus ontspon er zich een pittige discussie tussen Luc Swartebroeckx van Weerbaar Geraardsbergen en de voorzitter van de Dorpsraad Goeferdinge op Facebook. Volgens Swartebroeckx werd hij door de politie gecontacteerd met de mededeling dat zijn mening niet door de beugel kan en dat hij zich de volgende keer mag komen verantwoorden. Hij maakt gewag van ‘intimidatie en belemmering van de vrije meningsuiting’.

Vorige week publiceerde Nuus een bijdrage over een open brief van vijf ‘wettelijk verkozen bestuursleden’ die klagen over ‘grove nalatigheid’ bij de Dorpsraad Goeferdinge. Op Facebook ontstond daarover een discussie tussen de voorzitter van Dorpsraad Goeferdinge en Luc Swartebroeckx van Weerbaar Geraardsbergen.

‘Belemmering van de vrije meningsuiting.’
‘Ik zou mij zorgen maken over gelden van de vzw Dorpsraad Goeferdinge die men gepoogd heeft om op de privérekening van één van de bestuursleden te laten storten bij de omschakeling naar een feitelijke vereniging’, prikt Luc Swartebroeckx. ‘Bedankt om openbaar iemand te beschuldigen van diefstal, screenshot is gemaakt en zal mooi in de Denderstraat afgeleverd worden. Trouwens, de rekening van de Dorpsraad Goeferdinge is nog steeds dezelfde en blijft bestaan. Laat je in het vervolg beter informeren…’, slaat de voorzitter van de Dorpsraad terug.

‘Zaterdag 29 juni werd ik om 14.22 uur door de lokale politie van Geraardsbergen/Lierde telefonisch gecontacteerd met de melding dat mijn antwoord op Facebook op een commentaar van de voorzitter van de Dorpsraad Goeferdinge niet door de beugel kan en dat er andere manieren zijn om mijn grieven kenbaar te maken’, laat Luc Swartebroeckx van Weerbaar Geraardsbergen aan de redactie van Nuus weten. Volgens Swartebroeckx liet de politieman aan de telefoon weten dat hij de volgende keer door de politie zou worden uitgenodigd om zich te verantwoorden.

‘Ik hoop dat het gesprek werd opgenomen want dit is zuivere intimidatie en belemmering van de vrije meningsuiting. Ik denk niet dat het de taak is van de politie om Facebook te monitoren, te controleren en te censureren’, aldus Swartebroeckx.

‘Het blijkt dat de Dorpsraad Goeferdinge een verregaande bescherming geniet vanuit het lokaal bestuur van Geraardsbergen, wat in schril contrast staat met de bewering van de gouverneur van Oost-Vlaanderen die in het kader van een klacht van mij stelde dat het lokaal bestuur, buiten het ontvangen en controleren van een financieel verslag, geen toezichtstaken vervulde over de Dorpsraad Goeferdinge’, geeft de voorman van Weerbaar Geraardsbergen nog mee.

‘Toxisch’
‘De verstrengeling van politiek, stadsdiensten en politie neemt in Geraardsbergen ronduit toxische proporties aan’, besluit Luc Swartebroeckx.

We vroegen de politie Geraardsbergen/Lierde om een reactie. ‘Deze zaak is bij onze diensten gekend en zal intern verder worden opgevolgd. Wij wensen hieromtrent geen verdere info te geven’, laat Karolien De Turck – consulente communicatie van de politie Geraardsbergen/Lierde – weten.

Julien Borremans

Lees ook:

‘Wettelijk verkozen bestuursleden’ van dorpsraad Goeferdinge klagen over ‘grove nalatigheid’