ASZ Geraardsbergen opent vernieuwde verpleegeenheid Locomotorische Revalidatie

Geraardsbergen. Dinsdag 2 juli opent ASZ Geraardsbergen haar splinternieuwe verpleegeenheid voor locomotorische revalidatie, een moderne dienst met een totale oppervlakte van 850 m². Kostprijs: 3,5 miljoen euro of 4.100 euro per m².

Begin 2023 is op campus Geraardsbergen een ingrijpend renovatie- en vernieuwingstraject van start gegaan. De eerste verpleegeenheid is gerenoveerd. ‘Bij elk verbouwingsproject stellen we de patiënt en onze medewerker centraal. Ze hebben we ingezet op de betrokkenheid van onze artsen en verpleegkundigen om doordachte keuzes te maken’, aldus Alain Parewyck, administratief ASZ. De andere afdelingen zullen één voor één volgen.

Officiële opening van de afdeling met o.a. schepen Rurik Van Landuyt, dr. Lien Timmermans, Guido De Padt en Alain Vincke

Sterk in revalidatie
Deze vernieuwde verpleegeenheid richt zich op patiënten die revalidatie nodig hebben na orthopedische ingrepen aan heup, knie, elleboog, schouder of na een polytrauma. De afdeling biedt plaats aan 20 patiënten die allemaal voorzien zijn van faciliteiten die de zelfstandigheid van de patiënten bevorderen, zoals een tillift bij elke bedpositie. ‘Er is ook aandacht besteed aan de toegankelijkheid voor minder mobiele patiënten voor maximaal comfort’, vertelt Alain Vincke, hoofdverpleegkundige PS-dienst.

Er is ook extra aandacht gegeven aan (dag)licht, kleur en natuurlijke materialen. Patiënten krijgen veel bewegingsruimte. De afdeling beschikt over een revalidatiezaal voor zowel individuele als groepstherapieën. Patiënten ontvangen een op maat gemaakt revalidatieschema met oefeningen gericht op beweeglijkheid, spierkracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en zelfredzaamheid.

‘Tijdens de revalidatie werken verschillende disciplines nauw samen om de zelfredzaamheid van de patiënt te maximaliseren’, aldus dr. Timmermans, arts fysische geneeskunde & revalidatie. Een multidisciplinair team biedt steeds zorg op maat aan.

Duurzaamheid
Het toekomstig fusieziekenhuis AZORG hecht veel belang aan duurzaamheid. De afdeling is uitgerust met een klimaatplafond dat zorgt voor energiezuinige verwarming en passieve koeling, zonder luchtverplaatsing. De buitenwanden zijn extra geïsoleerd om energieverbruik te verminderen en alle ruimtes zijn voorzien van mechanische luchttoevoer en -afvoer voor optimale luchtkwaliteit en energie-efficiëntie.

Kostprijs van deze renovatie bedraagt 3,5 miljoen euro. ‘De warmtepompen zijn reeds gedimensioneerd voor de ganse blok. Morgen beginnen we aan de renovatie van de vijfde verdieping’, laat Alain Parewyck nog weten. Intussen is het labo ook al uitgebreid en heeft het een totaal nieuwe infrastructuur. Ook het operatiekwartier wordt aangepakt. De spoed werd voordien ook al gerenoveerd.

Julien Borremans