VIDEO: ‘Stappen naar een droom’ komt nu letterlijk dichtbij dankzij 140.000 euro crowdfunding

Sinds 2008 – ze was toen 3 jaar – is Ella Stragier uit Zottegem ingevolge een ruggenmergtumor verlamd aan de onderste ledematen en rolstoelafhankelijk. Haar grootste droom is natuurlijk ooit weer te kunnen stappen en het hoopgevende nieuws is dat ze dit via robottherapie zou kunnen leren door middel van een zgn. exoskelet. Het jammerlijke nieuws was echter dat dergelijke staprobot peperduur is – minimum 135.000 euro – en dat er hiervoor geen budget is in het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent waar revalidatiearts-diensthoofd dr. Ruth Van der Looven er ook al langer van droomt over een exoskelet te kunnen beschikken om een (helaas) grote groep kinderen opnieuw stapjes te leren zetten. In het UZ-centrum volgen dagelijks een 70-tal kinderen een revalidatieprogramma na een ongeval of ziekte met een hersen-, ruggenmerg- of zenuwletsel, spier- en gewrichtsaandoeningen of amputatie als gevolg.

Daarom werd door Ella’s mama Astrid Campens – samen met enkele kennissen en met ‘Stappen naar een droom’ als slogan – het plan opgevat om een crowdfunding te organiseren voor de aankoop van zo’n staprobot die dan in het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent zou kunnen gebruikt worden om haar dochter Ella en andere patiëntjes de kans te geven om weer te leren stappen. Samen met Koen Wauters als peter ervan (met Ella en haar mama op de foto onderaan dit artikel) werd het officiële startschot van het project op 1 mei vorig jaar gegeven en meteen mocht het initiatief rekenen op heel wat steun van handelszaken en bedrijven, serviceclubs en verenigingen, scholen en andere organisaties of sympathisanten. Via NUUS kon u in de voorbije maanden ook geregeld lezen over verschillende acties en activiteiten die op touw werden gezet om de nodige fondsen te verwerven.

Langs deze weg willen Ella en haar mama Astrid nu iedereen bedanken die met een kleinere gift of een grotere bijdrage, particulier of in groepsverband dit project gesteund en een warm hart toegedragen heeft, want het (financiële) doel is bereikt: de crowdfunding leverde ruim 140.000 euro op en hiermee kan ‘stappen naar een droom’ nu ook letterlijk dichterbij komen. Met het oog op de aankoop ervan kon Ella immers gisteren maandag in het Revalidatiecentrum van het UZ Gent haar eerste stappen zetten met een exoskelet (zie video). Binnenkort wordt nog een toestel van een andere firma uitgetest en dan zal revalidatiearts Ruth Van der Looven oordelen welke optie het best past bij haar revaliderende kinderen.