N-VA Zottegem valt stil, maar Positief Zottegem scoort wél: Minister Paul Van Tigchelt pleit voor meer veiligheid en leefbaarheid in Zottegem

Daar waar het opvallend stil blijft rond meerderheidspartij N-VA Zottegem scoren de andere Zottegemse partijen wél punten. Positief Zottegem (de Zottegemse liberalen) bijvoorbeeld. Donderdag organiseerden zij een druk bijgewoonde info-avond met minister Paul Van Tigchelt. Hij is federaal minister van Justitie en had het onder meer over de ‘Veiligheid en leefbaarheid’ in Zottegem

Dat het stil blijft rond N-VA Zottegem wordt pijnlijk duidelijk met het feit dat de politie van Zottegem, onder de leiding van (waarnemend) burgemeester Evelien De Both, alle commentaar weigert over lopende strafdossiers. Dat was vroeger, met toen Vooruit Zottegem en CD&V Zottegem niet het geval. Toen was er wél een open en niets verhullende communicatie en werd er aan de slag gegaan met problemen in Zottegem.

De netwerkavond met minister Paul Van Tigchelt in Zottegem was zonder twijfel een schot in de roos. Opvallend veel aanwezigen en de boodschap was niet mis te verstaan. Positief Zottegem pleit voor verandering in Zottegem. Onder het thema ‘Veiligheid en Leefbaarheid in de stad van de toekomst‘ nam de minister de zaal meteen mee op sleeptouw. Voor opvallend veel aanwezigen lichtte de minister de actuele veiligheidsuitdagingen toe: drugscriminaliteit, illegaliteit, overvolle gevangenissen, de werking van politie en justitie. Er was ook een vragenronde uit de zaal en minister Van Tigchelt nam ruimschoots de tijd om de situatie in Zottegem in detail te bespreken. Hij lichtte de belangrijke verantwoordelijkheid van het lokale stadsbestuur toe en gaf enkele voorbeelden van maatregelen die kunnen genomen worden om de veiligheidsproblemen in de kiem aan te pakken.

“We onthouden vooral het concept van VIP: ‘Very Irritating Police’. Dit concept houdt in dat de politie prioritair ingezet wordt waar de problemen zich voordoen en daar constant aanwezig en bereikbaar is. Problemen worden zo in de kiem gesmoord. Overlastplegers mogen geen gevoel van straffeloosheid ervaren maar moeten constant aangesproken, gevolgd en geïrriteerd worden door de politie. Interessant om toe te passen op de problemen rond het station en in het centrum van Zottegem”, zegt Sven Mornie namens Positief Zottegem dat al lang voor verandering pleit in Zottegem. “Hij pleitte er ook voor om de focus te leggen op de belangrijke problemen en de politie te ontlasten van administratieve taken. Door onder andere artificial intelligence (AI) in te zetten. Zodat ze meer aanwezig kunnen zijn op het terrein opdat iedereen zich veiliger zou voelen in onze stad.”