Overvliegende helikopters maken deel uit van militaire logistieke oefening

Geraardsbergen. De laatste dagen zie je boven Geraardsbergen zwermen helikopters overvliegen. ‘Tussen eind mei en juli 2024 zal België het toneel zijn van een Amerikaanse militaire rotatie van strategisch belang’, meldt Beldefnews.mil.be, de spreekbuis van Defensie.

‘Dit initiatief benadrukt de voortdurende inspanningen om de interoperabiliteit van de NAVO-strijdkrachten te verbeteren. De luchthaven van Oostende, de haven van Zeebrugge en de militaire luchtmachtbasis van Koksijde in het bijzonder bereiden zich voor op de komst van de 1st Cavalry Division Combat Aviation Brigade en de 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade.’

In samenwerking met Defensie en de overheid wordt deze operatie door het Amerikaans leger uitgevoerd. De luchthavens en luchtmachtbasis zullen enkel dienen als transitzone. Daarna zullen de Amerikanen hun reis verderzetten.

‘Als lid van de NAVO wordt de bijdrage van de Verenigde Staten aan de veiligheid en stabiliteit in Europa benadrukt door hun voortdurende betrokkenheid’, laat Defensie weten. De rol van België als strategisch, logistiek knooppunt in West-Europa kan niet hard genoeg worden benadrukt.

Julien Borremans