Interne spanningen werpen schaduw over lijstvorming N-VA. Filip D’Hose is geschorst en krijgt geen plaats op de lijst

Geraardsbergen. Dinsdag 9 juli legde de N-VA een voorlopige kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen ter goedkeuring voor aan de leden. Voor Filip D’Hose – goed voor 905 voorkeurstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 – is geen plaats voorzien. Gemeenteraadslid Sarah-Amelia Derijst zal niet meer opkomen.

Dinsdag 9 juli riep de N-VA haar leden bijeen voor de goedkeuring van een voorlopige kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De vergadering verliep woelig, want oudgediende en militant van het eerste uur Filip D’Hose kreeg geen plaats op de lijst. Oorzaak? Een opeenstapeling van problemen, slechte communicatie, eigengereid optreden en een slecht functioneren binnen de partij liggen aan de basis van zijn schorsing. Dit wordt door verschillende bronnen binnen de N-VA bevestigd.

Filip D’Hose had lang uitzicht op de tweede plaats, maar binnen N-VA Geraardsbergen, waren steeds minder mensen daarvan overtuigd. ‘Filip is geen teamspeler en heeft te veel tegen zere schenen gestampt. Bovendien stelt hij zich steeds negatief op, waardoor hij zichzelf buiten spel heeft geplaatst’, klinkt het binnen de partij.

Eigengereid optreden
Filip D’Hose was tot voor kort penningmeester van de afdeling, maar werd gecontesteerd. De plaatselijke afdeling zette hem uit het bestuur en gooide hem van de lijst. Het nationaal bestuur hield het bij een schorsing uit het plaatselijk bestuur. Gisteren kreeg hij tijdens de lijstvoorstelling te horen dat hij geen plaats op de lijst krijgt. Filip D’Hose nam het woord, maar uiteindelijk werd de lijst goedgekeurd door de leden.

‘De incidenten stapelden zich op’, klinkt het binnen de partij. ‘Filip reed te veel voor eigen rekening en de samenwerking verliep steeds moeilijker. Zelfs na verschillende gesprekken viel er met hem geen land te bezeilen. Hij heeft zichzelf buiten spel gezet.’ Ook zijn eigengereid optreden vormde een steeds groter obstakel.

Zo bood hij het Burgerinitiatief UP (uitgesproken politiek) – met als lijsttrekker Jens Rottiers – de 26ste tot en met de 30ste op de N-VA-lijst aan, zonder dat het bestuur daarvan op de hoogte was. In een reactie laat Filip D’Hose weten dat dit voorstel volledig met medeweten van het bestuur gebeurde. Bovendien maakte hij van een voorakkoord met Team Geraardsbergen en de Open Vld openlijk gewag, wat binnen de partij in een verkeerd keelgat schoot. Ook hier neemt Filip D’Hose afstand van. Gabriël Schaut – gewezen voorzitter van de N-VA Geraardsbergen – wijst erop dat er inderdaad gesprekken met Team Geraardsbergen zijn geweest, maar dat ‘we verslag uitbrachten aan het voltallige bestuur, zonder ook maar een positieve of een negatieve mening te verdedigen’.

Filip D’Hose is een N-VA-militant van het eerste uur, met zijn hart op de tong. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 haalde hij met 905 voorkeursstemmen een bijzonder mooie score. Ilse Roggeman haalde toen 365 stemmen. Hij werd voorzitter en woordvoerder van de N-VA-gemeenteraadsfractie, maar door zijn ‘agressieve’ communicatie werd hij teruggefloten en nam Johan Piron de fakkel over. ‘Hij interpelleerde met de voeten vooruit. Zijn communicatie was een probleem om in een toekomstige coalitie te stappen’, klinkt het binnen de N-VA. Binnen de partij wordt hij door verschillende mensen als ‘een ongeleid projectiel’ omschreven.

Zware nederlaag
Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 leed de N-VA in Geraardsbergen – gebukt onder interne spanningen en ruzies – een zware nederlaag. De partij verloor drie zetels en kende een ware leegloop. De N-VA had met Sarah-Amelia Derijst en Ilse Roggeman nog twee verkozenen. Maar de N-VA-fractie kwam – heel zacht gezegd – veel te weinig uit de verf. Ook dit zorgde binnen de plaatselijke afdeling voor de nodige discussies. Bovendien zat de afdeling zowat op haar gat. Met de komst van Aldo Van der Auwera als nieuwe voorzitter werd het roer omgegooid. De partij wou meer grip op het gebeuren krijgen en wil met een sterke lijst naar de kiezer trekken.

Op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen trekt Ilse Roggeman de lijst. Daarna volgt Karel De Moyer. Hij stond in 2012 op de lijst van de Open Vld. In 2018 was hij niet meer welkom. Op de derde plaatst staat Venita De Smet, die een frituur uitbaat. Daarna volgt zaakvoerder en ondernemer Jan De Pril. De vijfde plaats gaat naar Hannelore Van Oudenhove.

Op de achtste plaats staat Jeremy Snoeck, die onlangs overkwam van Team Geraardsbergen. Bettina Carion – zus van onderneemster en voorzitster van Unizo Geraardsbergen Katty Carion – staat op de negende plaats. Daarna volgt Bernard Van Wonterghem, Finance Director bij Antoine Trucks ATK. De bestuursleden Joeri Vos en Elmire Borremans staan respectievelijk op de 20ste en 30ste plaats. De lijst wordt geduwd door Filip Schotte. Hij vervangt momenteel Sarah-Amelia Derijst in de gemeenteraad.

Coalitiebesprekingen
Sarah-Amilia Derijst zal niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ze is 7 weken geleden mama geworden en wenst zich de komende jaren te focussen op haar carrière als advocate en haar gezin.

De lijst is nog niet volledig. Er zijn nog zeven plaatsen vrij, maar de afdeling heeft zich voorgenomen om een volledige lijst in te dienen. De N-VA Geraardsbergen is er rotsvast van overtuigd dat ze met deze lijst een stevige, electorale sprong voorwaarts kan maken. Sommigen rekenen op een veelvoud van het aantal zetels en op een mogelijke machtsdeelname. Een mogelijke samenwerking met het Vlaams Belang wordt van hogerhand binnen de partij niet afgewezen, maar of het in Geraardsbergen zover komt, is zeer de vraag.

‘Schandalig’
Filip D’Hose omschrijft de uitlatingen aan zijn adres als ‘schandalig’. ‘Als er iemand al 24 jaar lang teamspeler is, dan ben ik het wel! Dit kan door enkele bestuursleden worden bevestigd. Blijkbaar was mijn functioneren de voorbije 5 jaar geen enkel probleem! Nu plots wel?’ laat hij in een reactie aan de redactie weten.

‘Als je kritiek uit op bepaalde, zeer discutabele beslissingen, dan stel je je negatief op? Mag er dan geen enkele kritische noot geuit worden? Als er iemand is die zich de voorbije jaren altijd positief heeft opgesteld, dan ben ik het wel: alle activiteiten, campagnevoeren, wie was er altijd paraat?’ Gewezen voorzitter van de N-VA Geraardsbergen Gabriël Schaut bevestigt dat Filip D’Hose wel degelijk een teamplayer is, maar dat interne spanningen hem de das hebben omgedaan.

‘Als 24-jarig lid, en eeuwig trouwe partijsoldaat, wens ik de partij veel succes toe’, besluit Filip D’Hose.

Ilse Roggeman neemt afstand van het artikel.

Julien Borremans