Geraardsbergen. Vorige week werden de aanwezigen op de Markt van Geraardsbergen geanimeerd door een vrolijk dansende voorbijganger die duidelijk onder invloed was. Begin vorige maand werd een naakte vrouw onder invloed in een grootwarenhuis door de politie opgepakt. Dit doet het ergste vermoeden, maar hoe zit het nu met het middelengebruik in Geraardsbergen?
Geraardsbergen heeft qua middelengebruik geen al te beste reputatie. Maar is dat terecht? In maart van dit jaar werd er door de politie aan het station een grootschalige drugscontrole georganiseerd. Er werden drie scholieren met drugs betrapt, waarvan één een dealer was.
Twee weken later was er een verdacht overlijden na een overdosis. Begin maart was er nog een inval in een pand in Geraardsbergen waarbij een partij drugs in beslag werd genomen. Eind april van dit jaar veroordeelde de rechtbank van eerste aanleg in Oudenaarde vier beklaagden tot gevangenis- en werkstraffen voor verschillende drugsdelicten. De opeenstapeling van feiten doet het ergste vermoeden, maar hoe zit het nu?
28% meer drugsdossiers
HLN zocht het recent uit. Het aantal drugsinbreuken ligt in Vlaanderen ruim boven de 33.000 per jaar. In Geraardsbergen waren er vorig jaar 157 inbreuken. Het aantal druggerelateerde inbreuken is al jaren in dalende lijn. Ninove doet het met 206 inbreuken een stuk slechter. Brakel, Lierde, Herzele en Galmaarden doen het beter, terwijl Zottegem donkerrood kleurt.
Uiteraard zegt dat weinig tot niets over de verslavingsproblematieken die zich achter de voorgevels afspelen en leiden tot o.a. intrafamiliaal geweld. Drugsgebruik wordt in het verkeer niet meer geschuwd. Vorig jaar werden 84 processen-verbaal opgesteld wegens drugs in het verkeer.
De eerste slachtoffers van overmatig middelengebruik zijn natuurlijk de onmiddellijke omstaanders, maar ook de politie. De politie van Geraardsbergen/Lierde trekt in haar jaarverslag dan ook aan de alarmbel: ‘We hebben ook gezien dat de maatschappij verhardt en soms kritisch is tegenover ons werk. Geweld tegen politie is helaas geen zeldzaamheid meer.’
De politie van Geraardsbergen/Lierde is alvast minder optimistisch. In vergelijking met 2022 werden er vorig jaar 28% meer drugsdossiers opgesteld. Dat kan tellen. De politie speelt dan ook kort op de bal. ‘Dit houdt in dat we snel en doeltreffend reageren op drugsmisdrijven zodra ze zich voordoen. Door snel in te grijpen, kunnen we niet alleen meer verdachten op heterdaad betrappen, maar ook voorkomen dat drugs zich verder verspreiden.’ De politie heeft dan ook een duidelijk doel: ‘Drugscriminelen van de straat houden en de overlast ervan verminderen!’ Uiteraard wordt er ook heel wat middelen ingezet op preventie en begeleiding.
Tien jaar geleden stelde gewezen burgemeester Guido De Padt een heus drugsplan op en was er een drugsambtenaar. Het plan staat nog altijd op de website van de stad Geraardsbergen. Intussen vergaren de goede bedoelingen en de uitgewerkte plannen heel wat stof.
Julien Borremans