Een lezersbrief naar aanleiding van de nog aan de gang zijnde onderhandelingen voor een nieuwe meerderheid in Zottegem.
Welkom bij de Zottegemse gemeenteraadsverkiezingen van 2024, waar politieke intrige en chaos hand in hand gaan.
Vorige zondag trokken de Zottegemse kiezers – of toch de 66,1% die het niet erg vonden om hun zondag op te offeren voor dit spektakel – naar het stemhokje. En wat blijkt? Vooruit, geleid door Kurt De Loor, is de grote winnaar. Maar betekent dat dat Kurt uiteindelijk burgemeester wordt? Tja, als je zin hebt in een portie politieke bingo, hou dan je bingokaart maar klaar, want dit wordt een wilde rit.
Kurt De Loor: Burgemeester… of toch niet?
Vooruit haalde met 31,9% van de stemmen de meeste zetels binnen. Je zou denken dat dit betekent dat Kurt De Loor binnenkort op de burgemeestersstoel mag plaatsnemen, toch? Nou, niet te snel juichen. In Zottegem betekent de grootste partij zijn vooral dat je de eerste mag zijn om de politieke puzzel te proberen oplossen zonder dat er een handleiding bij zit. Kurt mag dus twee weken lang proberen om een coalitie te smeden, maar laten we eerlijk zijn, coalities in Zottegem vormen is als een IKEA-kast in elkaar zetten met je ogen dicht: frustrerend en praktisch onmogelijk.
Een coalitie met N-VA zou logisch zijn, zou je denken. Ze hebben samen 19 van de 29 zetels, dus dat zou een stabiele meerderheid zijn. Maar dan vergeten we natuurlijk dat we in Zottegem zijn, waar logica niet van toepassing is. Matthias Diependaele van N-VA heeft al duidelijk laten weten dat hij geen zin heeft in Kurt zijn coalitiefeestje. “Het werk van N-VA met CD&V is nog niet af,” zegt hij. Wat dat werk precies inhoudt, weet niemand, maar blijkbaar is het zo belangrijk dat het nog zes jaar moet duren.
Misschien bouwen ze stiekem een monument voor politieke inertie?
Evelien De Bodt: De ersatz-burgemeester in spe
En als Kurt het niet voor elkaar krijgt om die IKEA-coalitie in elkaar te flansen, dan komt Evelien De Bodt om de hoek kijken. Evelien, die al jaren als ersatz-burgemeester door het gemeentehuis paradeert, staat klaar om in te springen. Maar er is een klein detail dat we niet mogen vergeten: Evelien is niet zomaar een politicus, ze is eigenlijk de stand -in van minister Matthias Diependaele. Evelien doet de persconferenties en knipt lintjes door, maar het is Matthias die met zijn hand in de pop de echte beslissingen neemt. Misschien kunnen we alvast oefenen met “Meester Matthias” te zeggen mocht hij straks officieel de touwtjes in handen zou nemen, wat niet zal gebeuren uiteraard.
Oh ja, in Zottegem hebben we daar zeker een naam voor, maar die hou ik natuurlijk voor mezelf. Maar hé, laten we niet vergeten, ze draagt tenminste altijd prachtige kleedjes, toch?
De schepenen: professioneel lintjesknippen
En dan, de schepenen van Zottegem, die hardwerkende figuren die verantwoordelijk zijn voor het beleid. Of nou ja, “beleid.” Wat we in werkelijkheid zien, is een hoop lintjesknippen en vergaderingen waarin niemand iets zegt dat de moeite waard is. Neem de schepen van mobiliteit als voorbeeld, Cynrthia Van Der Steen. De oversteekplaats in Velzeke is een ware nachtmerrie en lijkt ontworpen om kinderen een spannend avontuur te bieden elke keer dat ze proberen over te steken naar school. Eigenlijk hadden ze er net zo goed een survivalparcours van kunnen maken, compleet met hindernissen en een boze verkeersleider die je probeert tegen te houden.
Maar wat kunnen we verwachten van een gemeentebestuur dat het presteerde om jarenlang niets aan dit soort problemen te doen? In plaats van het oplossen van mobiliteitskwesties, lijkt de focus van de schepenen vooral te liggen op de vraag: “Hoeveel lintjes kunnen we vandaag nog doorknippen?” Spoiler: meer dan je denkt.
CD&V: De kampioen in verliezen
Laten we het even hebben over CD&V. Met hun vijf zielige zeteltjes zijn ze nog verder afgegleden in de politieke afgrond. Ooit dachten ze dat ze iets voorstelden, maar nu lijkt het alsof ze vooral bezig zijn met het vieren van hun eigen irrelevantie. Zes jaar geleden hadden ze een voorakkoord met Vooruit, maar dat negeerden ze net zo gemakkelijk als hun kiezers. En nu? Nu zitten ze vast aan N-VA zoals een tand aan een tandvleesontsteking. Je zou denken dat ze zich op zijn minst zouden bezinnen op hun falende strategie, maar nee hoor, dat is te veel gevraagd. Tja, laten we zeggen dat ze niet bepaald de scherpste potloden in de lade zijn.
Positief: De partijkameraden van het feestcomité, Mister Porsche en Madame Champagne
En dan hebben we nog Positief. Met hun twee zetels zijn ze de politieke equivalent van dat ene vriendje dat altijd mee naar het feest komt, maar nooit een fles drank meeneemt. Ze zijn er wel, maar voegen niets toe. Hun grootste prestatie? Zichzelf uitnodigen op elke borrel en barbecue in Zottegem, terwijl ze net genoeg stemmen halen om zich in het gemeentebestuur te nestelen. Als je zoekt naar een politiek standpunt of een idee van hun kant, zul je bedrogen uitkomen. Maar hé, zolang de barbecue aan staat en er lintjes zijn om door te knippen, zijn ze er als de kippen bij.
En in plaats van een stijlvol afscheid te nemen of hun politieke ontslag aan te bieden, hebben meneer Porche en mevrouw Champagne hun zwanenzang gewoon verdergezet. Het lijkt wel het orkest van de Titanic: het schip zinkt, maar ze blijven spelen alsof er niets aan de hand is, met een glas cava in de hand en een onwrikbaar vertrouwen in hun eigen feestcomité-filosofie. Want waarom de realiteit onder ogen zien, als je gezellig kunt blijven borrelen op het dek van een zinkend schip?
Wat nu?
Nu heeft Kurt De Loor dus twee weken, nu nog één week, om zijn coalitiepuzzel in elkaar te zetten. Als hij faalt – en laten we eerlijk zijn, die kans is niet klein – dan mag Matthias Diependaele zijn gooi doen. Hij zal waarschijnlijk proberen om zijn geliefde N-VA/CD&V/Positief-clubje bij elkaar te houden, en wie weet, misschien bouwen ze dan een monument voor zijn eigen politieke middelmatigheid. Maar een stabiele coalitie? Dat klinkt in Zottegem zo exotisch als een witte neushoorn in de huiskamer.
Ondertussen kan de gewone Zottegemnaar zich vooral zorgen blijven maken over écht belangrijke zaken. Zoals, bijvoorbeeld, hoe ze hun kinderen veilig kunnen laten oversteken in Velzeke zonder dat ze een levensverzekering moeten afsluiten. Maar ach, we kunnen er zeker van zijn dat de lintjes nog jaren vrolijk doorgeknipt zullen worden, terwijl de politici verder rommelen in hun eigen politieke soap.
En wie weet, misschien krijgt Kurt de IKEA-kast toch in elkaar, of zal het eerder die gezellige maaltijd in l’ancienne Belgique (whats in a name Matthias?) in D’Hoppe zijn, waar alle andere partijen de vruchten van plukken terwijl Kurt met lege handen naar de oppositiebanken wordt verwezen. Wat zou Bart De Wever daarvan vinden? Waarschijnlijk zou hij tevreden glimlachen en zeggen: “Tja, Kurt, zo makkelijk is het dus niet, hé.”
Dus, lieve Zottegemnaar, zet je schrap voor nog meer politieke slapstick. Wordt Kurt burgemeester? Misschien. Of niet, wellicht niet. Eén ding is zeker: de Zottegemse politiek blijft een briljante klucht waar geen enkel probleem echt wordt opgelost. Santé!
Naam bekend bij de redactie