Andy Foubert heropent oude bakkerij in Idegem: ‘Ik werk aan een ruim aanbod.’

Idegem. De jonge ondernemer en duizendpoot Andy Foubert heeft in de Driesstraat te Idegem een bakkerij – ’t Graantje – heropend. Ik ontmoet hem zaterdagnamiddag om 16.00 uur in zijn winkel. Verschillende klanten komen de laatste broden en gebak kopen. Andy straalt rustige zelfzekerheid uit. ‘Ik ben de zaak volop aan het uitbouwen. Tegen het einde van het jaar moet mijn aanbod op punt staan.’

Andy Foubert (46) heeft sinds 8 oktober in de Driesstraat te Idegem een bakkerij heropend. Zowat acht jaar geleden werd de voormalige eigenaar vriendelijk verzocht om zijn zaak te sluiten. Andy kocht drie jaar geleden de zaak. Voordien maakte Andy tafels uit hout gecombineerd met hars. Hij werkte in de week in Nederland, maar toen hij de vrijdagavond rond 18.00 uur in Idegem aankwam, vond hij geen bakker meer die hem brood kon verkopen.

Ruim aanbod
‘Een gat in de markt’, dacht Andy. Deze zomer trof hij de nodige voorbereidingen. Andy is geen warme bakker, maar hij koopt zijn waren bij een vakman aan. ‘Dat neemt niet weg dat ik het vak wil leren. Ik heb een oven gekocht en ben vast van plan om er mee aan de slag te gaan’, vertelt Andy. ‘Ik kan daarbij rekenen op de steun van mensen die al jaren in het vak staan.’

Andy biedt al een ruim assortiment aan koeken, broden en gebak aan. ‘In de toekomst ben ik vast van plan om mijn aanbod flink uit te breiden. Niet dat ik dat allemaal in mijn winkel ga stokkeren. Maar mensen zullen een bestelling kunnen plaatsen en kiezen uit een heel ruim aanbod, die ze de dag nadien kunnen afhalen. Tegen het einde van dit jaar moet mijn aanbod op punt staan.’

‘Het vraagt wat tijd om mijn cliënteel op te bouwen’, getuigt Andy. ‘De bakkerij stond zowat acht jaar leeg. Ik heb het cliënteel niet kunnen overnemen. Maar niet getreurd. Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje en ik krijg steeds meer volk over de vloer. Het is een kwestie van tijd dat de mensen de weg terug naar de winkel terugvinden.’ Om de mensen warm te maken, laat Andy op geregelde tijdstippen de klanten proeven van zijn aanbod. ‘Spijs doet eten, vooral als het goeie spijs is’, knipoogt Andy.

Ondernemer in hart en nieren
Andy weet van aanpakken. Hij werkte als zelfstandige in de bouw, maar had af te rekenen met tegenslag. Hij vocht terug, maar moest wat gas terugnemen. Enkele jaren geleden had het ondernemersvirus hem weer te pakken en ontplooide hij verschillende initiatieven. Tussendoor voedt hij zijn zoon zelfstandig op. ‘Het is niet makkelijk geweest, maar ik ben een doorzetter, een harde werker en een optimist.’ Andy is afkomstig van Grimminge en kent de streek als zijn broekzak. Ook dat is een troef.

Andy heeft steeds kunnen rekenen op zijn ouders. ‘Het zijn twee superlieve mensen die mij door dik en dun steunen. Als ik ze nodig heb, staan ze in de bakkerij om mij te helpen. Zonder hen zou het een stuk moeilijker zijn.’

Andy is een vlotte prater en heeft een luisterend oor. Klanten kunnen er zeker terecht voor een praatje.

Voor meer info: https://www.facebook.com/search/top/?q=graantje

Julien Borremans