Idegem. Na een artikel van Nuus en een overtuigende tussenkomst van de Stad Geraardsbergen heeft de eigenaar van de zwaar verwaarloosde schuur het signaal begrepen dat er dringend (veiligheids)werken moesten worden uitgevoerd. ‘De situatie was bijzonder gevaarlijk’, liet Rudy Frederic verstaan. Na een kafkaiaanse vertoning van het vorig stadsbestuur begreep schepen Frederic dat dringend ingrijpen nodig was. De omgeving kan opgelucht ademhalen.
De schuur in de Driesstraat te Idegem stond al geruime tijd op instorten en betekende een gevaar voor de omgeving. In september 2023 stortte de schuur deels in. Twee voorbijrijdende fietsers konden zich ternauwernood uit de voeten maken. De restanten van de schuur werden door de eigenaar deels gestut, maar het was zonneklaar dat dit niet volstond. Uit foto’s die Nuus publiceerde bleek dat het een kwestie van tijd was vooraleer andere delen van de schuur naar beneden zouden komen.
Nuus schreef er begin vorige maand een artikel over en het heeft zijn uitwerking niet gemist. Schepen voor Wonen & Huisvesting Rudy Frederic en schepen voor Ruimtelijke Ordening & stedenbouw Stephan De Prez begrepen al snel dat er nood was aan dringende actie en lieten dat aan de eigenaar van het pand duidelijk verstaan. ‘De stad Geraardsbergen heeft uitdrukkelijk een ultimatum gesteld om de nodige werken te laten uitvoeren’, liet Rudy Frederic weten.
Na jaren van vergaande verwaarlozing van het beschermd pand had de eigenaar het signaal duidelijk begrepen. Sinds begin deze week wordt er met man en macht gewerkt om de restanten van de schuur voor de toekomst veilig te stellen. Intussen werd de schuur ook deels afgebroken.
De wet der traagheid
Uiteraard loven we de snelle interventie van beide schepenen, maar het ultimatum van de stad Geraardsbergen kwam er pas na het veelgelezen artikel van Nuus. Voordien contacteerde de redactie verschillende keren Rurik Van Landuyt, voormalig schepen voor Ruimtelijke Ordening & Stedenbouw. Hij verzekerde ons dat er ‘bij de dienst omgeving of handhaving geen dossier op dit onroerend goed gekend is’. Het dossier werd ook overgemaakt aan de bevoegde medewerker en de voormalige burgemeester Ann Panis. Ze was van de onveilige situatie op de hoogte.
Rurik Van Landuyt verzekerde ons dat de eigenaar van het pand eind augustus 2024 al een brief had gekregen om het nodige te ondernemen, zonder succes evenwel. ‘Volgens de verkregen info van de aannemer die in 2023 de stuttingswerken heeft uitgevoerd, is de boerderij een geklasseerd gebouw maar beschikt de eigenaar niet over de financiële middelen om tot een restauratie of instandhouding over te gaan’, liet Rurik Van Landuyt ons in een mail – met Ann Panis in CC – weten. Kon de voormalige schepen van Ruimtelijke Ordening & Stedenbouw zelf niet achterhalen of het gebouw geklasseerd is?
Dat de eigenaar geen centen had om de nodige werken te laten uitvoeren, blijkt nu toch wel niet te kloppen. Kafkaiaans wordt het pas wanneer blijkt dat voormalig schepen Rurik Van Landuyt bij de dienst Wonen informeerde naar de toestand van het gebouw, maar daar konden ze hem niet verder helpen omdat ‘het onroerend goed niet geregistreerd is als leegstand, aangezien er bewoning is.’ Er was wel ‘een deskundige ter plaatse geweest’ die ‘heeft opgemerkt dat er al stuttingswerken uitgevoerd zijn om het gebouw te stabiliseren’. Ook werd een advies aan de brandweerzone gevraagd. Maar Rurik van Landuyt kon niet verder omdat er momenteel geen register van verwaarlozing van bedrijfsgebouwen in Geraardsbergen is. Kafka had geen beter plot kunnen bedenken.
Poolshoogte
Zo bleef de kommer en kwel maar duren. Had Rurik Van Landuyt in zijn auto gestapt om eens een kijkje te nemen naar de toestand van het pand, dan had hij misschien de hoogdringendheid van de situatie ingezien. Rudy Frederic kwam persoonlijk poolshoogte nemen, begreep de ernst van de situatie en liet duidelijk zien dat kordaat bestuur vruchten kan afwerpen.
Als u nog zwaar verwaarloosde panden in de buurt opmerkt, dan mag u dat aan de redactie laten weten.
Julien Borremans
Lees ook: