Kunsttentoonstelling Alnetum is van start gegaan in Elst

In de St.-Apolloniakerk van Elst is vandaag de kunstexpositie ALNETUM van start gegaan. Deze expo is gedurende 14 dagen toegankelijk.

Reeds sinds 1992 wordt in de loop van de maand februari in de Sint-Apolloniakerk te Elst ter gelegenheid van de jaarlijkse geutelingenkermis een kunsttentoonstelling gehouden. 

Het wordt een expositie met werken van de kunstenaars: Martine Bogaert, Erwin Silversmet en Jan Leenknegt.

De tentoonstelling opende vandaag zondag 9 februari (met een aperitiefconcert met Lars Leinfelder Verhellenen loopt tot en met zondag 23 februari. De expositie is vrij toegankelijk elke werkdag tussen 13u en 17u  en tijdens de weekends van 10u tot 17u. Meer info op www.alnetum.be.  

Martine Bogaert

Naar aanleiding van het project ‘Kunst Kijken’ stelde Martine Bogaert werken tentoon in haar woning in het begijnhof ter Hoyen te Gent. Zij volgde toen al enige tijd lessen porselein schilderen, levend model en olieverf schilderen.

Toen haar gevraagd werd om een expo te houden in de begijnhofkerk aldaar, kreeg het publiek opnieuw haar werk te zien en wel gedurende een tweetal maanden (sept-okt 2023). Op die wijze kwam ze in contact met de inrichters van Alnetum.

Toen Martine Bogaert uitgenodigd werd voor de expo 2025 in de

Sint-Apolloniakerk is ze daar graag op ingegaan en gaf het een boost om nieuwe werken te maken. Geboeid door licht, donkerte en sfeer, zowel in natuurbeelden als bij menselijke bewegingen, hanteert ze verschillende technieken om daaraan uitdrukking te geven.

 

Erwin Silversmet

Erwin Silversmet is een Belgische kunstenaar die zich voornamelijk bezighoudt met schilderkunst. Zijn werken bevatten vaak expressieve kleuren, abstracte vormen en dynamische composities. Silversmet heeft een unieke stijl die zowel geometrisch als organisch kan zijn.

 

Jan Leenknegt

In alles wat Jan Leenknegt maakt, schuilt een glimlach, een knipoog, een filosofische of metafysische gedachte. Maar boven dat alles heerst een vurige verwondering waarvan elk werk dat door zijn handen gaat, is doordrenkt. Wie zijn loopbaan als glaskunstenaar overschouwt, komt vrijwel automatisch tot de conclusie dat hij zelden improviseert. Hij probeert eerst alles uit om uiteindelijk tot een kunstwerk te komen waar idee en schoonheid elkaar hebben gevonden.

 

De kern van zijn kunst is een organisch gebeuren dat zich blijft herhalen in zijn weelderige kweektuin tussen hemel en aarde. Een magisch proces dat hij liever niet wil benoemen, uit schrik dat zijn creatieve motor dan vervaarlijk gaat sputteren. Hoe ambitieus zijn inzet ook is, hoe hoog hij ook grijpt, hij is een man van weinig woorden.

Willen we er dan toch een naam op plakken, laat het dan ‘authentiek’ wezen, net als het leven op deze planeet in al haar vormen of de andere thema’s die we vaak in zijn werk aantreffen zoals het heelal, de kosmos en de vijf elementen (met liefde als het vijfde), want ook zij maken deel uit van de wereld die hij dag in, dag uit rond zich creëert.

 

Enkele sfeerbeelden van tijdens de opening.