Het is intussen genoegzaam geweten dat het anders gelopen is met de ambitieuze plannen die het stadsbestuur oorspronkelijk had voor de vernieuwing van de oude stadionsite in Bevegem en die begin mei 2022 met grote trom werden gepresenteerd. Daarbij spraken burgemeester Evelien De Both en schepen van sport Brecht Cassiman toen ook de verwachting uit dat tegen het einde van dat jaar de eerste spade in de grond zou kunnen gestoken worden voor de realisatie ervan. Die plannen weekten echter veel buurtprotest los en vooral de komst van Bowling Stones (speelhal van 1.000m² met 20 bowlingbanen, restaurant, 250 m² buitenterras) bleek een bron van ergernis, in die mate zelfs dat bij de deputatie van de provincie beroep werd aangetekend om de omgevingsvergunning die het stadsbestuur inmiddels aan zichzelf had afgeleverd, aan te vechten.
Gevolg hiervan was onder meer dat Bowling Stones in januari 2023 liet weten dat het, uit vrees voor een lange juridische strijd, als mede-investeerder afhaakte. Daarop ging het stadsbestuur opnieuw samen met het studie- en architectenbureau Callewaert-Creupelant uit Kortrijk rond de tekentafel zitten om een aangepaste versie van de plannen te ontwikkelen, het zgn. Stadionproject 2.0 zonder bowling maar wel nog met een gymhal, nieuwe kleedkamers en logistieke ruimtes, een nieuwe maar kleinere tribune, extra terreinen voor padel, beachvolley en calisthenics evenals een polyvalente zaal die voor niet-belijnde sporten zoals pilates en yoga alsook voor exposities, vergaderingen, cursussen e.d. (niet voor fuiven of eetfestijnen) zal kunnen gebruikt worden.
Maar ook met deze hertekende plannen liep het in eerste aanleg mis. Tijdens het openbaar onderzoek werden immers opnieuw 21 bezwaarschriften ingediend bij de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen die ditmaal de omgevingsvergunning weigerde omwille van mogelijke geluidshinder van warmtepompen op het dak van de gebouwencluster. Daarom werd dan in een finale versie gekozen voor geothermische warmtepompen (ook wel pekel/water-warmtepompen genoemd) waarbij gebruikgemaakt wordt van de in de bodem aanwezige energie om te verwarmen.
Door Vlaams minister van omgeving Jo Brouns is voorbije maandag in beroep nu wel de nodige omgevingsvergunning afgeleverd. Hiermee lijkt er dus licht aan het einde van de tunnel te komen, al is een procedure in hoger beroep ook nog mogelijk. Vanuit de overtuiging dat dit omgevingsdossier stedenbouwkundig en op vlak van mobiliteit volledig in orde is en zowel op provinciaal als gewestelijk niveau aan alle mogelijke normen, wetgevingen en simulaties getoetst is, vraagt burgemeester De Both nu “enige redelijkheid vanwege omwonenden”. In dat geval zou met de verwezenlijking nog in het najaar kunnen gestart worden. Aan dit stadionproject 2.0 hangt een prijskaartje van zo’n 5,5 miljoen euro.