Systematische identiteitscontroles in stationsbuurt Oudenaarde: maatregel tegen overlast of schending van vrijheid?

De stationsbuurt van Oudenaarde wordt de laatste weken steeds vaker geassocieerd met overlast. Zowel inwoners als pendelaars en handelaars uiten hun bezorgdheid over de toegenomen incidenten in de omgeving. In reactie hierop heeft de stad Oudenaarde, samen met politiezone Vlaamse Ardennen, een reeks maatregelen aangekondigd om de openbare orde en het veiligheidsgevoel te herstellen.

 

Politie krijgt bevoegdheid voor systematische controles

De meest ingrijpende maatregel is de invoering van systematische identiteitscontroles in de stationsomgeving. Op basis van een tijdelijke politiemaatregel, uitgevaardigd door burgemeester John Adam, krijgt de politie extra bevoegdheden om identiteitscontroles uit te voeren in de straten rond het station. Concreet gaat het om de Jozef Braetstraat, Beverestraat, Gentstraat, Lindestraat, Wilgenstraat, Broekstraat, het Stationsplein en de Stationsstraat.

 

Volgens de burgemeester heeft deze gerichte aanpak als doel “ongewenst gedrag te ontmoedigen en bij te dragen aan een aangename en veilige leefomgeving.” De politie was de voorbije weken al sterker aanwezig in de buurt, maar met deze bijkomende maatregel wil men nog effectiever optreden tegen overlast.

 

Een bredere aanpak voor een leefbare stationsomgeving

Naast het repressieve luik zet de stad ook in op preventieve maatregelen om de stationsomgeving aangenamer te maken. Er wordt onderhandeld met de NMBS en De Lijn over structurele verbeteringen, en een leegstaande ruimte in het station zal worden ingericht als uitvalsbasis voor gemeenschapswachten en parkeerwachters. Daarnaast komen er initiatieven zoals betere verlichting, onderhoud van de publieke ruimte en extra opruimacties om verloedering tegen te gaan.

 

Burgemeester Adam benadrukt dat het niet alleen gaat om handhaving: “De stationsomgeving is een belangrijke toegangspoort tot onze stad en moet voor iedereen een veilige en aangename plek zijn. We werken aan een vlottere doorstroming voor fietsers en voetgangers, een betere inrichting van de openbare ruimte en extra maatregelen tegen overlast. Daarnaast zetten we in op initiatieven voor jongeren en overleg met de buurtbewoners, zodat iedereen zich thuis voelt in deze omgeving.”

 

Ook schepen Maarten Blondeel benadrukt het belang van een bredere visie: “Het is belangrijk dat we niet alleen inzetten op het repressieve element, maar ook aandacht hebben voor de volledige buurt. Met een masterplan voor de stationsbuurt moeten we de leefbaarheid verhogen, wat sociale controle zal verhogen en de buurt kan opwaarderen. Het station is tenslotte letterlijk een toegangspoort tot onze stad.”

 

Kritiek op systematische controles

Hoewel de maatregel bedoeld is om de veiligheid te vergroten, roept de invoering van systematische identiteitscontroles ook vragen op over de impact op privacy en de rechten van burgers. Experts op het vlak van burgerrechten waarschuwen voor een mogelijke uitholling van grondrechten als dergelijke maatregelen langdurig of zonder duidelijke criteria worden toegepast.

 

Dagmar Beernaert (Vooruit) en enkele buurtbewoners stellen zich dan ook kritisch op. “We begrijpen dat overlast moet worden aangepakt, maar systematische controles kunnen al snel uitmonden in willekeur en stigmatisering van bepaalde groepen.”

Anderen vragen zich af of de maatregel niet vooral symbolisch is, zonder structurele oplossingen op lange termijn.”

 

Blijvende balans tussen veiligheid en vrijheid

De komende weken zal blijken welk effect de verhoogde politieaanwezigheid en identiteitscontroles hebben op de stationsbuurt van Oudenaarde. Voorstanders hopen op een afname van overlast en een groter veiligheidsgevoel, terwijl tegenstanders waarschuwen voor een glijdende schaal naar verregaande controlemaatregelen.

 

Intussen blijft het stadsbestuur inzetten op zowel repressie als preventie. Of deze combinatie daadwerkelijk leidt tot een structureel veilige en aangename stationsomgeving, zal de toekomst moeten uitwijzen.