In kerk van Strijpen – Hulde aan 17de-eeuws schilderij met concert en tentoonstelling

Het is nog niet zo lang geweten dat in de Sint-Andreaskerk van Strijpen al sinds 1642 (!) een prachtig 17de-eeuws schilderij hangt dat ‘De Besnijdenis van Christus’ voorstelt en volgens recent onderzoek destijds blijkt gepenseeld te zijn door de Gentse kunstenaar Nicolaes De Liemakere, van wie men op heden ook nog – in totaal 38 – werken kan bewonderen in o.a. Gent zelf (in een aantal kerken en kloosters, in het stadhuis, het Provinciehuis en het Museum voor Schone Kunsten). Het feest van de Besnijdenis van Christus werd binnen de rooms-katholieke kerkgemeenschap eeuwenlang gevierd op 1 januari. Alhoewel het in de jaren ’60 van vorige eeuw werd afgeschaft, was het tevoren één van de belangrijkste kerkelijke feestdagen en dus is het niet verwonderlijk dat hiervoor speciale missen gecomponeerd werden.

Zo componeerde Jan Dismas Zelenka, ook de ‘Tsjechische Bach’ genoemd, in 1728 de ‘Missa Circumcisionis Domini’, de Besnijdenismis van de Heer. Wel verwonderlijk is dat dit typische barokmuziekstuk (wat het dus zeer toegankelijk maakt voor iedereen) nog nooit in ons land live ten gehore gebracht werd. Op initiatief van het Davidsfonds Zottegem en de Kerkfabriek Strijpen en met medewerking van de Vrijwilligerswerking Strijpen zal dit echter binnenkort wél voor het eerst gebeuren. Als huldebetoon aan het gelijknamige schilderij zal op zaterdag 15 maart om 20 uur en op zondag 16 maart om 14 uur in de kerk van Strijpen de ‘Missa Circumcisionis Domini’ uitgevoerd worden door het Geraardsbergse kamerkoor Pro Musica en het vocale kwartet Vocamabile, begeleid door het ensemble Fugato en organiste Antoinette Tronquo. Als toemaatje – en om in het thema te blijven – brengen ze ook ‘In Christo Jesu gilt weder Beschneidung’ van G.P. Telemann.

GOED DOEL MET ANNEMIE STRUYF

De toegangsprijs voor dit unieke barokconcert bedraagt 30 euro, inclusief receptie na afloop.

Tickets kunnen besteld worden via www.besnijdenisstrijpen.be (ook voor meer informatie). De opbrengst is bestemd voor de stichting ‘Hope for girls’ dat zich onder de bezielende leiding van Annemie Struyf inzet voor kinder- en vrouwenrechten in Kenia. Alhoewel deze praktijk daar al meer dan tien jaar wettelijk verboden is, vinden er toch nog op grote schaal besnijdenissen plaats bij (piepjonge) meisjes voor wie dit dan ook onmiddellijke uithuwelijking, stopzetting van onderwijs, verhoogde risico’s op besmettingen en andere gezondheidsproblemen enz. tot gevolg heeft

FOTOTENTOONSTELLING LIEVE BLANCQUAERT

Voornoemd project ‘Hope for girls and women’ steunt overigens ook de werking van een vluchthuis voor meisjes die aan deze praktijken van genitale verminking willen ontsnappen en dat ook al bezocht werd door de Gentse fotografe Lieve Blancquaert. Zij portretteerde er zowel voor- als tegenstanders van dat besnijdenisritueel. Geheel aansluitend bij het thema van de besnijdenis waarbinnen het schilderij en het concert kaderen, wordt in de kerk van Strijpen ook een tentoonstelling met sprekende foto’s van Lieve Blancquaert en aangrijpende getuigenissen ingericht. Deze fototentoonstelling kan van 1 tot 31 maart elke dag van 10 tot 17 uur gratis bezocht worden.