Vlaams volksvertegenwoordiger Kurt De Loor (Vooruit) dringt er bij minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) op aan om bepaalde afschafte lijnen van De Lijn terug in te voeren. Uit cijfers blijkt immers dat de flexibussen die als alternatief naar voren werden geschoven meer dan de helft van de tijd leeg rondrijden.
“Toen Lydia Peeters (gewezen minister van mobiliteit – Open VLD) vorig jaar bussen en lijnen schrapte, was dat een drama voor wie de bus nodig heeft om op het werk, op school, bij een familielid in het woonzorgcentrum of in de stad te geraken. Dat merkten we ook in Oost-Vlaanderen. En nu blijkt haar alternatief van flexbussen duur te zijn en totaal niet te werken. Meer dan de helft van de tijd rijden die busjes leeg rond. In Oost-Vlaanderen alleen al gaat het om bijna 2 miljoen zogenaamde ‘lege’ kilometers zonder passagiers op nog geen jaar tijd. Te gek voor woorden. In vervoersregio Vlaamse Ardennen rijdt een flexbusje 56% van de kilometers zonder passagiers. In vervoersregio Gent is dat 60% en in vervoersregio’s Aalst en Waasland is dat zelfs 63%. Hallucinant en onverantwoord. Ik verwacht van de nieuwe minister van mobiliteit, Annick De Ridder, dat ze snel ingrijpt. In plaats van dure nutteloze flexbussen te laten rondrijden”, gaat De Loor verder. Ze zou beter bepaalde afgeschafte lijnen waar de Oost-Vlaming op rekent terug invoeren op de momenten waarop ze het meest gebruikt worden. Zo organiseren we het openbaar vervoer efficiënt en zorgen we ervoor dat iedereen op het werk, op school of in de stad geraakt”, verduidelijkt Kurt De Loor.
De Loor verwijst naar cijfers (zie grafiek onder artikel) over het flexvervoer (opvolger van de belbussen) van De Lijn om zijn argumentatie te staven.
“Het Flexvervoer moest ervoor zorgen dat de gaten die ontstaan langs de hoofdlijnen (kern- en aanvullend net) opgevuld worden. Dat er met andere woorden ook in de landelijke buitengebieden een aanbod van openbaar vervoer zou zijn. Uit de cijfers blijkt dat dit opzet duidelijk niet bereikt wordt”, klinkt het. “Zoals in de tabel te zien is, rijden die busjes gemiddeld in Vlaanderen 56% leeg rond en slecht 44% ‘beladen’. Als ze beladen zijn zitten er gemiddeld 1,55 personen op. ‘De meeste van die busjes zijn voor 8 personen. Dat is niet efficiënt en een verspilling van belastingsgeld. Flexvervoer is duur en werkt dus niet. Vooruit had hiervoor gewaarschuwd, maar de vorige Vlaamse regering zette haar plannen door. Het resultaat is hallucinant en onverantwoord. Wat de kilometers betreft: de cijfers zijn van januari tot en met oktober ‘24. Er zijn in totaal in Vlaanderen 13.407.522 kilometers gereden waarvan 7.509.466 ‘lege’ kilometers! Over heel Vlaanderen dus meer dan 7,5 miljoen ‘lege’ kilometers wat 56% van het totaal aantal gereden kilometers is. Er is zoveel nood aan openbaar vervoer en alleen al in Oost-Vlaanderen rijden er op nog geen jaar tijd busjes bijna 2 miljoen kilometers leeg rond. Dat is een verspilling van belastingsgeld waarvoor de vorige Vlaamse regering verantwoordelijk is.”
Nog dit jaar staat er een grondige evaluatie van het systeem van basisbereikbaarheid gepland en dat is volgens De Loor niets te vroeg. “In plaats van geld te besteden aan dure flexbusjes die meer dan de helft van de tijd leeg rondrijden en de andere helft meestal maar 1 persoon vervoeren zouden de afgeschafte lijnen beter opnieuw ingevoerd worden en zou er beter opnieuw gewerkt worden met vaste busjes die bijvoorbeeld 1 keer per week naar de markt rijden”, besluit hij. “Op die manier garanderen we betrouwbaar en efficiënt openbaar vervoer en zorgen we ervoor dat iedereen op het werk, op school, bij een familielid of vriend in het woonzorgcentrum, of in het centrum geraakt. We verwachten van de nieuwe minister van mobiliteit dat die evaluatie er snel komt en dat ze snel ingrijpt.”