VoorZwalm vindt dergelijke gemeenteraad onaanvaardbaar voor de belastingbetaler
Gisteren was er gemeenteraad en hierbij onthouden we de tegenstem van landbouwer en gewezen burgemeester Eric De Vriendt (ZAZ) en de reactie achteraf van de VoorZwalm fractie dat een gemeenteraad met zo’n beperkte dagorde heel wat geld kost aan de belastingbetaler.
Bermbeheer
De afwijking op het bermbesluit die bekomen werd met het goedgekeurde bermbeheerplan van 2018 liep vorig jaar af. In opdracht van de gemeente Zwalm werd dit bermbeheerplan geactualiseerd door de provincie. De vaste proefvlakken werden opnieuw geïnventariseerd en straten die de voorbije jaren een wijziging ondergingen, werden opnieuw bekeken.
Schepen Tom Van Canneyt: ” Daarnaast kreeg ook de intekening op kaart een herziening. In totaal werd ongeveer 40% van het grondgebied opnieuw geïnventariseerd.
Op basis van de inventarisatie werden aangepaste maaischema’s opgesteld en beheerdoelstellingen geformuleerd. Tevens werden de knelpunten (gebruik pesticiden, aanwezigheid exoten) opgelijst.
Het geactualiseerde bermbeheerplan werd voorgelegd aan het Agentschap voor Natuur ter goedkeuring. Een afwijking op het Bermbesluit werd toegestaan van 15.05.2025 tot en met 30.08.2030.”
Eric De Vriendt (ZAZ): “Hierbij enkele bedenkingen bij actualisatie bermbeheerplan van de gemeente Zwalm.
Maaikaarten en potenties:
Er is een evaluatie gemaakt van de bermen in 2017 en 2024, daarbij werd er maar 41% van alle bermen geïnventariseerd in 2024 wat zeer weinig is voor een voldoende weergave. Daarbij is er geen rekening gehouden met de bijzondere weersomstandigheden van 2024 welke zeer nat waren en ook de mindere temperaturen deze hadden een enorme grasgroei tot gevolg. Door deze omstandigheden ontstaat er een dominantie t.o.v. andere bloeiers zodat wij een vertekend beeld krijgen, dit heeft niks te maken met maaien en onderhoud.
Bij bemonstering ongewervelden lees ik:
Gedurende het najaar van 2024 werden er een aantal streek proefsgewijze bemonsteringen uitgevoerd van ongewervelden in de Groenstraat, Sousbeekstraat en de lange Veldstraat.
De sousbeekstraat is gelegen in Waasmunster en de langveldstraat ligt in Herent
Verder lees ik: De Bergketse
De bermen zijn relatief soortenrijk, maar dit heeft vooral te maken met de nabijheid van de gevarieerde vallei van de Traveinsbeek. Nu de Bergketse ligt in Rozebeke en de Traveinsbeek ligt in Strijpen met daartussen de Zwalmbeek.
Blz17
“De bermen van de spoorweglaan werden in 2017 al opgemerkt voor hun bloeiaspect en getypeerd als gras-kruidenmix(G3) en in 2024 is de spoorweglaan geëvalueerd naar een bloemrijk grasland (G4)”. Hierbij is het noodzakelijk te verwijzen naar de werken die hier zijn uitgevoerd en de herinzaai, hetzelfde geld ook voor Moldergem (foto blz18).
De bemerking van maaien zonder afvoer:
Hier wordt er een opmerking gegeven naar de Heufkenstraat deze gracht is in maaibeheer door Aqaufin.
Bestrijding van uitheemse planten:
We zien een enorme toename van Japanse duizendknoop maar ook de van doornappel. Ik stel vast dat er geen enkele maatregel is voorzien voor de bestrijding doornappel. Doornappel is zeer giftig en de zaden hebben een grote kiemkracht tot 40 jaar en kunnen alleen door verhitting vernietigd worden.
Maaisel met doornappel is ongeschikt voor compostering en vergisting.
Waar ik geen vermelding zie is Jacobkruiskruid het is ook zeer veel voorkomend in Zwalm. Het is ook een zeer giftige plant die zich enorm verspreid over akkers en weilanden. Bij opname kan het leverschade geven bij runderen en paarden Bij hooi kunnen de dieren deze plant niet meer herkennen maar de gifstoffen blijven.
Wat betreft maaien en verwerking staan wij voor grote uitdagingen:
-zeer grote energiekost, machines voor maaien en opzuigen plus transport bij de laatste milieuraad had de gastspreker( die meer dan 40 jaar ervaring had) hierover zijn bedenkingen.
-bij het vervoer en verwerking is er niets voorzien van traceerbaarheid naar vergisting of compostering als er ladingen zijn met zaden die overleven(zie doornappel) zal dit nog meer verspreiding te weeg brengen . Hier is ook bijsturing nodig
Conclusie is :
-Ecologisch is hier geen enkele winst, veel energie en geen biodiversiteit door deze werkwijze.
-Economisch is dit zeer duur 70 000 euro maaien + 15000 bestrijding exoten.
Dit moet anders en kan anders door een betere inventarisatie en een goede dialoog met de aanpalenden.”
Tom Van Canneyt :” Dit is een enorme steekproef.”
Tom Van Canneyt(Open Vld Samen sterk) : “41% is al een enorme steekproef en is grondig werk. Dat er fouten geslopen zijn met locaties heeft te maken dat dit alles werd opgesteld op provinciaal niveau.
Wat betreft de verspreiding van doornappel kan ik zeggen dat hij wordt aangepakt vanaf midden mei terwijl de plant maar in zijn zaad staat tussen juli en september. Deze komt alleen praktisch alleen voor in de akkerbouw en niet in de bermen.
Voorzwalm niet te spreken over duur gemeenteraad
Achter de gemeenteraad gisteren liet de fractie VOORzwalm weten aan de pers dat een gemeenteraad van zo’n beperkte duur met een 4-tal punten toch 3000 euro kost aan de belastingbetaler.
“Zonet werd in Zwalm de gemeenteraad gehouden. Naast de goedkeuring van de notulen van de vorige zitting, stonden er slechts drie punten op de agenda. Geen van deze punten was van dringende aard, wat vragen doet rijzen bij de noodzaak om de gemeenteraad op dit moment te houden.
Het is opmerkelijk dat één van de agendapunten, een voordracht, zelfs niet op de agenda van de gemeenteraad diende te komen en dus een punt zonder voorwerp was. De punten over het bermbeheerplan en over de huwelijken konden perfect verschoven worden naar een volgende gemeenteraad, gezien totaal niet van dringende aard.
Het is daarnaast goed om te weten dat de meerderheid onlangs besloot de zitpenningen fors op te trekken naar 200 Euro per gemeenteraad. Dit besluit betekent dat de kosten voor deze gemeenteraad, die slechts 30 minuten duurde, oplopen tot 3000 Euro. Dat komt omgerekend neer op 100 Euro per minuut! Bij voorZwalm roept dit vraagtekens op, vooral gezien de financiële uitdagingen van deze tijd en de geringe inhoud van de vergadering.
“Deze onnodige gemeenteraad is voor velen dan ook een schande, gezien de huidige economische situatie en de beperkte agendapunten. Het is belangrijk dat er meer verantwoordelijkheid genomen wordt bij het plannen van vergaderingen, zodat belastinggeld efficiënter wordt ingezet en niet zomaar wordt verspild aan vergaderingen die geen toegevoegde waarde bieden” aldus Lieven De Pessemier (voorZwalm).
“We blijven ons met voorZwalm vanuit de oppositie inzetten voor meer transparantie en verantwoorde besteding van publieke middelen. Het is tijd om prioriteiten te stellen en gemeenteraadsvergaderingen alleen te organiseren wanneer er écht iets op de agenda staat dat de moeite van de vergadering waard is!”