Geraardsbergen. Filip Pletinckx (Vlaams Belang) zal tijdens de gemeenteraad twee prangende dossiers aan rond ontharding in Geraardsbergen aankaarten. Hoewel het Vlaams Belang initiatieven zoals de ontharding van het landschapspark Den Bleek en de geplande omvorming van het Moerbekeplein tot hemelwaterplein toejuicht, blijven er volgens hen te veel vragen onbeantwoord over de langetermijnvisie en de rol van burgers in dit beleid.
Volgens de meest recente cijfers van de Betonmeter moet Geraardsbergen tegen 2050 nog 43.620 m² ontharden om te voldoen aan de Vlaamse doelstellingen. Vlaams Belang wijst erop dat er tussen 2013 en 2022 net 59.000 m² verharding bijkwam, een gemiddelde van 5,9 hectare per jaar. De partij vraagt daarom een concreet plan met duidelijke mijlpalen, een tijdlijn én een transparant budget om de vereiste ontharding effectief te realiseren. “We willen weten hoe de stad dit wil aanpakken, met welk budget en binnen welk tijdsbestek”, merkt Filip Pletinckx op.
Hemelwaterplein Moerbeke: “Beslissing viel voor de bevraging”
In het Stadsmagazine van maart 2025 werd enthousiast bericht over de heraanleg van het Moerbekeplein tot hemelwaterplein. Vlaams Belang stelt zich echter vragen bij de manier waarop dit project tot stand kwam. Tijdens een infomoment in 2024 bleek immers dat de beslissing tot aanleg al genomen was, nog vóór de zogenaamde bevraging van de buurt. “Burgerparticipatie achteraf voelt aan als vijgen na Pasen”, stelt Filip Pletinckx.
Ook de hoge kosten baren zorgen: volgens het departement Omgeving Vlaanderen zou de ontharding van 4.500 m² op het Moerbeke- en Vianeplein zo’n 1.324.404 euro kosten, wat neerkomt op 294 euro per m². Toegepast op de totale doelstelling van 43.620 m² zou dit oplopen tot bijna 13 miljoen euro. Dat terwijl in Moerbeke alleen al de voorbije vijf jaar naar schatting 20.000 m² bijkomend werd verhard door nieuwe bouwprojecten. “Ten gevolge van deze bouwprojecten dringen zich bovendien ook rioleringswerken op. Ook deze rioleringswerken hebben hun kostenplaatje. Voor de geplande Aquafin-werken in 2026 loopt dit op tot maar liefst 533.799 euro”, merkt Filip Pletinckx op.
Wie betaalt de rekening?
Vlaams Belang hekelt dat deze kosten vaak op de schouders van de belastingbetaler worden afgewenteld, terwijl de verharding meestal voortkomt uit private verkavelingsprojecten. De partij vraagt daarom of het stadsbestuur overweegt bouwpromotoren te verplichten zelf ontharding te voorzien ter compensatie van hun impact. “De prijs van de ontharding enerzijds en de rioleringswerken anderzijds komen uiteindelijk op de kap van de belastingbetaler, niet op de kap van de bouwpromotor”, besluit Pletinckx.
Tot slot stelt de partij vragen over het drastisch terugbrengen van parkeerplaatsen op het Moerbekeplein, van 172 naar 61. Ze willen weten of pendelaars en omwonenden hierover zijn geïnformeerd, of er een capaciteitsmeting werd gedaan en of 61 plaatsen wel volstaan voor de dagelijkse noden. “Dit zou wild parkeren in de hand werken, en de vele pendelaars het leven zuur maken.”
Voor Vlaams Belang is ontharding noodzakelijk, maar het moet “doordacht, transparant en eerlijk gebeuren, mét inspraak van onze burgers”.
Filip Pletinckx gaat in de komende gemeenteraad van 25 maart vragen stellen over de onthardingsplannen van stad Geraardsbergen en het hemelwaterplein in Moerbeke.
Julien Borremans