Merelbeke-Melle gaat nieuwe stedenband aan met Oekraïense stad Kalush

De gemeente Merelbeke-Melle gaat een nieuwe stedenband aan met Kalush, een stad in het westen van Oekraïne. Het lokaal bestuur geeft daarmee een krachtig signaal van solidariteit in een periode waarin vrede en samenwerking in Europa belangrijker zijn dan ooit.

De beslissing komt er op voorstel van het college van burgemeester en schepenen. De stedenband wordt afgesloten voor een periode van vijf jaar, waarbij de nadruk ligt op inhoudelijke samenwerking.

Gebaar van verbondenheid en solidariteit

“Kalush heeft ons gevraagd om een stedenband aan te gaan, en wij hebben dit voorstel met overtuiging omarmd. Deze samenwerking past binnen onze historische inzet voor vredesbevordering en internationale verbondenheid, in de geest van initiatieven zoals Mayors for Peace”, licht burgemeester Egbert Lachaert de nieuwe stedenband toe.

De keuze voor Kalush is niet toevallig. De stad ligt in het westen van Oekraïne, op veilige afstand van de directe oorlogszones, wat praktische voordelen heeft voor samenwerking en communicatie.

Samenwerking met impact op lokaal niveau

De stedenband biedt verschillende kansen op lokaal niveau. Zo kunnen scholen en verenigingen in Merelbeke-Melle de samenwerking benutten om lessen te trekken uit de situatie in Oekraïne en om actuele thema’s zoals vrede, geopolitiek en internationale solidariteit bespreekbaar te maken. Samenwerkingen tussen culturele instellingen, sportclubs en jeugdorganisaties bieden op hun beurt wederzijdse inspiratie en verrijking. Bovendien kunnen Merelbeke-Melle en Kalush ook expertise uitwisselen over onderwerpen zoals energie-efficiëntie, ondernemerschap en duurzame ontwikkeling.

Betrokkenheid zonder grote kosten

De samenwerking start bescheiden maar ambitieus. Er worden in deze eerste fase geen grote budgetten of betaalde reizen voorzien. Het accent ligt aanvankelijk op betekenisvolle inhoudelijke initiatieven en dialoog, die verder uitgebouwd kunnen worden in de toekomst.

Merelbeke-Melle toont zich met dit initiatief als een geëngageerde gemeente die haar maatschappelijke rol ook buiten de landsgrenzen opneemt. “We mogen niet vergeten dat de Oekraïners de afgelopen drie jaar een oorlog voeren ter bescherming van onze democratische waarden en onze vrijheid. De oorlog in het

Oosten van Europa gaat niet enkel over wat daar gebeurt, maar gaat ook over onze toekomst in West-Europa”, besluit burgemeester Lachaert.