Nieuw bestuursakkoord Provincie Oost-Vlaanderen: met minder meer resultaat behalen

Gent. Op woensdag 26 maart stelde de Oost-Vlaamse deputatie haar nieuwe bestuursakkoord voor in het Provinciehuis. Onder het motto “Met gegronde ambitie voor élke Oost-Vlaming” legt het provinciebestuur vier duidelijke prioriteiten vast, met gerichte investeringen in veiligheid, recreatie, waterbeleid en mobiliteit.

“We investeren niet blind of in het wilde weg,” aldus eerste gedeputeerde Kurt Moens. “We maken keuzes die onderbouwd zijn en écht het verschil kunnen maken voor de Oost-Vlaming.”

Vier speerpunten
De deputatie schuift vier hoofdthema’s naar voren waarin de provincie het verschil wil maken:

  • Veiligheid: met de uitbouw van PAULO, de nieuwe veiligheidsschool voor politie, brandweer en ambulanciers.
  • Recreatie: investeringen in toegankelijke en betaalbare recreatiedomeinen, met aandacht voor zwemmen in open water en 150 hectare extra natuur.
  • Waterbeleid: een ambitieus plan tegen droogte en overstromingen.
  • Mobiliteit: de provincie wil Oost-Vlaanderen letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen.

Daarnaast blijft de provincie inzetten op andere bevoegdheden zoals onroerend erfgoed, natuur, landbouw, ruimtelijke ordening, vergunningen en provinciaal onderwijs.

Joke Schauvliege (tweede gedeputeerde): “Waterbeleid en samenwerking met lokale besturen zijn voor mij topprioriteiten. We willen rechtszekerheid bieden aan inwoners, ondernemers en landbouwers.”

Dagmar Beernaert (derde gedeputeerde): “Iedere Oost-Vlaming verdient ontspanning dichtbij. Natuur, recreatie en betaalbaarheid gaan hand in hand.”

David Coppens (vierde gedeputeerde): “We investeren in veiligheid én erfgoed. Dat laatste is de sokkel van ons gedeelde verhaal.”

Slank en efficiënt bestuur
Het bestuursakkoord kiest ook bewust voor een slanke en doelgerichte overheid. Taken die niet tot de kerntaken behoren – zoals persoonsgebonden bevoegdheden – worden afgebouwd. Zo stapt de provincie uit de woonmaatschappijen, halveert ze de middelen voor fractiewerking en vermindert ze de partijfinanciering.

De provinciebelastingen dalen met 10%, zowel voor gezinnen als voor bedrijven. Bovendien engageert de deputatie zich om de schuld niet te laten toenemen tijdens de legislatuur.

Vooruitblik
Het akkoord wordt de komende maanden verder geconcretiseerd. De financiële vertaling ervan wordt in het najaar 2025 opgenomen in het nieuwe meerjarenplan, dat aan de provincieraad zal worden voorgelegd.

Vlaams Belang reageert
Véronique Lenvain (Vlaams Belang) uit stevige kritiek op het Oost-Vlaams bestuursakkoord 2025-2030. Hoewel ze enkele positieve elementen erkent, vindt ze dat het akkoord tekortschiet op cruciale vlakken. Ze vreest dat het nieuwe subsidiereglement kleinschalige initiatieven uitsluit en dat de afbouw van persoonsgebonden bevoegdheden kwetsbare groepen benadeelt.

Ook het vergunningenbeleid baart haar zorgen vanwege de rechtsonzekerheid voor investeerders. Ze pleit voor meer aandacht voor lokale fietsroutes, concrete veiligheidsopleidingen (zoals rond agressie en overlast), en de bescherming van landbouwgrond. “Agressie, intrafamiliaal geweld, drugsproblematiek en overlast mogen niet ondergesneeuwd raken door de focus op cybercrime. Straatveiligheid blijft essentieel.”

Tot slot vraagt ze versterking van de medische hulpverlening en blijvende inzet op dierenwelzijn. Volgens Lenvain mist het akkoord slagkracht waar het echt nodig is.

Julien Borremans

Foto vlnr.: vierde gedeputeerde David Coppens, tweede gedeputeerde Joke Schauvliege, eerste gedeputeerde Kurt Moens, tweede gedeputeerde Dagmar Beernaert