Moerbeke. Vandaag stelt het stadsbestuur de toekomstplannen voor de herinrichting van het Moerbekeplein voor. In een tijdelijke belevingskiosk kunnen inwoners het ontwerp bekijken en hun mening geven. Het verouderde pendelplein wordt omgevormd tot een groene, waterbestendige ontmoetingsplek. Maar het kostenplaatje en de aanpak roepen volgens het Vlaams Belang vragen op.
Van parking naar plein
Het grijze Moerbekeplein maakt plaats voor bomen, graszones, een beplante wadi en grindgazon. Het aantal parkeerplaatsen daalt van 192 naar 60, voorbehouden voor bewoners en korte bezoekers. Pendelaars worden doorverwezen naar de onderbenutte NMBS-parking. Ook evenementen blijven mogelijk via een strategische inrichting. Volgens schepen Stephan De Prez draagt het nieuwe plein bij tot betere hemelwateropvang en vermindering van het overstromingsrisico.
Inwoners kunnen via een QR-code hun suggesties doorgeven tot 19 mei. Vlaams Belang hekelt echter dat de beslissing over de heraanleg al genomen was vóór de bevraging. “Burgerparticipatie achteraf voelt aan als vijgen na Pasen”, stelde gemeenteraadslid Filip Pletinckx al eerder.
Kostprijs onder vuur
De ontharding van het Moerbeke- en Vianeplein (4.500 m²) kost 1.324.404 euro, of 294 euro per m². Voor de volledige Vlaamse doelstelling in Geraardsbergen (43.620 m²) zou de factuur oplopen tot bijna 13 miljoen euro. Daarbovenop komen geplande rioleringswerken voor een bedrag van 533.799 euro, mede door recente verkavelingen.
Vlaams Belang waarschuwt dat de kosten volledig op de belastingbetaler afgewenteld worden, terwijl private bouwprojecten verantwoordelijk zijn voor veel extra verharding. De partij vraagt dat bouwpromotoren zelf ontharding financieren als compensatie.
De forse vermindering van parkeerplaatsen – van 192 naar 60 – leidt tot bezorgdheid over wildparkeren en overlast voor pendelaars. Vlaams Belang vraagt of een capaciteitsmeting is uitgevoerd en of de buurt correct geïnformeerd werd.
Brede visie, maar transparantie vereist
De heraanleg past binnen een bredere dorpsvisie, met ook een nieuw Hoppinpunt, veilige fietspaden en snelheidsverlagingen. Burgemeester Fernand Van Trimpont noemt het plein een stap naar een leefbaarder, klimaatrobuuster dorp. “We maken de dorpskern een stuk aangenamer en leefbaarder én we bieden een antwoord op het steeds prangender wordend klimaathoofdstuk. Het plein wordt groener, koeler en waterbestendiger”, zegt burgemeester Fernand Van Trimpont, onder andere bevoegd voor Stadsontwikkeling.
Toch dringt zich transparantie op: over de kost van de transformatie van het Moerbekeplein wordt in de persnota van de stad Geraardsbergen met geen woord gerept. Wie betaalt trouwens de miljoenenfactuur?
Het lokaal bestuur van Geraardsbergen heeft – onder begeleiding van de Vlaamse Bouwmeester – het ontwerpteam Atelier Horizon aangesteld om het Moerbekeplein om te vormen tot hemelwaterplein. Studiebureau D+A consult zal instaan voor de technische uitwerking van de plannen. De uiteindelijke realisatie wordt mee gefinancierd door de Vlaamse overheid in het kader van de BlueDeal. Maar hoeveel bedraagt het kostenplaatje en wie betaalt hoeveel? Dat zijn toch geen overbodige beleidsvraagstukken, niet?
De werken starten in de tweede helft van 2026. Inspraak blijft mogelijk via www.geraardsbergen.be/herinrichting-moerbekeplein
Julien Borremans
Foto: De schets is een impressie en biedt dus enkel een mogelijk beeld van hoe het Moerbekeplein eruit kan zien. Het is geen exacte weergave. De uiteindelijke realisatie hangt af van het consultatieproces.