Gestart als ‘de weeg’ groeide Wiegwijs uit tot een grote organisatie. Momenteel telt Wiegwijs meer dan tweehonderd consultatiebureaus. Duizenden vrijwilligers gesteund door een professioneel team van educatief medewerkers zorgen voor de vlotte werking van Kind en Gezin over heel Vlaanderen en Brussel.
De eerste raadplegingen ontstonden) in het begin van de vorige eeuw. Het waren slechte tijden: denk aan fabrieksarbeid, kinderarbeid, armoede en weinig of geen hygiëne. Na de eerste wereldoorlog kende ons land een waar dieptepunt. Er waren heel veel grote gezinnen, hoge kindersterfte, gebrek aan gezonde voeding, gebrek aan hygiëne, geen vaccinaties en antibiotica. Vooral de vrouwen uit de gegoede burgerij maakten zich daarover zorgen en richtten daar totaal vrijwillig en belangeloos consultaties op voor jonge kinderen. Met hun initiatief wilden ze er vooral op toezien dat kinderen voldoende gevoed werden. Na verloop van tijd evolueerde hun opdracht meer naar medisch toezicht op kleine kinderen. Zo werden in Vlaanderen de eerste raadplegingen geboren. In de volksmond sprak men van “het kinderheil, “de weeg” of “de melkdruppel”. In 1920 werden deze privé initiatieven van staatswege gesteund door de oprichting van het Nationaal Werk van Kinderwelzijn (NWK). Het doel was de kinderbescherming aan te moedigen via medische en sociale begeleiding!van de moeder en het kind.
De raadpleging ging door in één grote zaal met dokter en verpleegster en alle ouders, geen afspraken, ook geen aparte lokalen De moeders kwamen om hun kinderen te laten meten, wegen, vaccineren en ze kregen ook voeding mee. Ook het NWK veranderde in 1987 van naam en toen werd “Kind en Gezin” geboren. Het accent werd meer gelegd op de preventie en begeleiding.
De weeg Merelbeke
Merelbeke startte in april 1925 met dank aan Piers de Raveyfschoot die een liefdadigheidsinstelling voor jonge moeders met hun baby’s oprichtte. Later werd ze gesteund door haar schoondochter Michelle d’Hoop. Dit comité werd geplaatst onder het toezicht van NWK, het nationaal werk voor het kinderwelzijn. Het eerste consultatiebureau was gevestigd in de gebouwen van de vzw Parochiale Werken langsheen de Hundelgemsesteenweg, in aansluiting bij de Sint Pieterskring, later verhuisde dit naar een lokaal naast de oude bibliotheek. Na wat zoeken gaf de Christelijke Mutualiteit CM hun bureau’s ter beschikking.
Piers de Raveschoot en twee kleinkinderen van haar waren aanwezig tijdens de huldiging op het gemeentehuis. Er waren ook woorden van dank voor Brigitte Verhaegen. Zij ging in de voetsporen van haar moeder en was op elke donderdagnamiddag op het consultatiebureau aanwezig. Een bijzondere dank was er ook voor Francine Thienpont, die jaren voorzitster is geweest.