Zwalm onthulde Vredesmonument

Vandaag zondag 4 mei 2025 om 11 uur werd op het kerkhof van Munkzwalm, naast de vredesboom, een nieuw Vredesmonument officieel onthuld. Dit monument wil een blijvende herinnering zijn aan alle mensen die zich inzetten of ingezet hebben voor vrede — zowel tijdens de twee wereldoorlogen, als in de talrijke vredesmissies waaraan ook Zwalmse soldaten deelnamen in onder meer Bosnië, Kosovo, Libanon, Afghanistan en Mali.

Het monument draagt een krachtige boodschap van hoop en verbondenheid, met een citaat van John Lennon:

“Stel je voor dat alle mensen in vrede leven. Ik ben misschien een dromer, maar ik ben niet de enige.”

Toespraak van burgemeester Matthijs Verschraegen: “Vandaag komen wij hier samen om onze vrijheid te vieren. Onze vrijheid en tevens de 80-jarige verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Europa. Hiertoe nam onze afdeling van de nationale strijdersbond het initiatief voor de oprichting van dit vredesmonument. Een monument dat niet louter refereert aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan de recentere vredesmissies en elk internationaal conflict waarbij onze lokale helden een zeer verdienstelijke bijdrage leverden.

Wij vieren vandaag de vrede. Na de val van het IJzeren gordijn hoopten wij allen dat er een periode aanbrak van lange en stabiele vrede. Dat bleek naïef. Vrede is niet vanzelfsprekend. Dat was het niet in de 20ste eeuw, niet na de Tweede Wereldoorlog, en ook vandaag niet. Denken we maar aan de hedendaagse conflicten in het Midden-Oosten, de oorlog in Oekraïne, Jemen en, deze week nog, de oplopende spanningen tussen twee atoommachten, Indië en Pakistan, over de Kasjmirregio.

Wij kunnen ons vandaag moeilijk voorstellen wat het betekent om een land in oorlog te zijn, laat staan om te weten hoe het dagelijks voelt om in bezet gebied te leven. Het is daarom ontzettend belangrijk, naarmate generaties elkaar opvolgen, dat wij blijven onthouden en waakzaam blijven omdat vrede ons meest waardevolle goed blijft. Ook vandaag op een mogelijk historisch scharniermoment. Voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog wordt er immers opnieuw gesproken over herbewapening. En herbewapening is zonder meer een impliciete erkenning van het niet-vanzelfsprekend zijn van die vrede.

Vandaag onthullen we het vredesmonument. Een symbool en een tastbaar gegeven in ons midden dat getuigt van een blijvend verlangen naar vrede, stabiliteit en wederzijds begrip.

Onder dit monument begraven we dadelijk een tijdscapsule. Deze capsule bevat enkele verzamelde vredesboodschappen. Mogen deze boodschappen een inspiratie vormen voor toekomstige generaties om blijvend te streven naar vrede en verbondenheid. Ik hoop

dan ook dat diegenen die deze capsule binnen tachtig jaar openen, deze boodschappen in vredestijd mogen lezen.

Ik vroeg mezelf af, binnen tachtig jaar, wie zal deze brief lezen. Mijn kleinkinderen zullen het waarschijnlijk niet zijn, en zo kwam ik bij mijn neefjes en nichtjes uit.

Ona, Finn, Noor en Daan. Tot jullie spreekt nonkel Matthijs hier. Als alles goed gaat, zijn jullie nu kranige tachtigers, en wie weet, verblijven jullie nu in het intussen verouderde rusthuis van Munkzwalm. Ik druk de uitdrukkelijke hoop uit dat jullie het goed hebben gehad en in vrede mochten leven. En dat jullie wereld lessen trok uit ons gewelddadige verleden. Leve de vrede!”

Er waren ook toespraken van Mario Baert – vz NSB Zwalm en nationaal  NSB-voorzitter Leon De Turck. Er was een vredesgedicht en er werden witte ballonnen los gelaten.

Er werden verder vredesmedailles uitgereikt.

Meer foto’s op FACEBOOK NUUS ZWALM