Het stille einde van brouwerij De Ryck in Herzele: Een drama voor lokale ambachten

Een schokgolf van weemoed en bezorgdheid trekt door Herzele en de omliggende gemeenten, waaronder het nabijgelegen Sint-Lievens-Esse. Na maar liefst vijf generaties van toegewijd brouwen verdwijnt de naam Brouwerij De Rijck uit het vertrouwde, lokale landschap. Brouwerij De Ryck zag in 1886 het levenslicht en werd sindsdien met trots door vijf verschillende generaties van de familie verdergezet. De geliefde bieren – het eigenzinnige Steenuilke, de robuuste Arend, de alom gewaardeerde Special en de verfijnde Clement – zullen gelukkig verder gebrouwen worden onder de vleugels van Brouwerij De Koperen Markies (DKM). Toch voelt het vertrek van de productie en distributie uit Herzele als een gevoelig verlies, een zichtbare inkeping in het weefsel van de lokale economie en een pijnlijke illustratie van de precaire situatie waarin vele lokale ambachten zich bevinden.

“We legden reeds een schitterend parcours af, maar de uitdagingen van de huidige markt vragen om een nieuwe stap”, zegt An van Brouwerij De Ryck. “Om onze bieren en hun kwaliteit te blijven garanderen, vinden we bij Brouwerij DKM een betrouwbare partner om het verhaal verder te schrijven.”

 

“Voor de liefhebbers van Steenuilke, Arend of andere klassiekers van Brouwerij De Ryck blijft alles vertrouwd”, verzekeren Miek en Bram van Brouwerij De Ryck. “De bieren blijven beschikbaar via de gekende drankenhandels, winkels en horecazaken. Enkel de lokale biershop aan de brouwerij in Herzele sluit haar deuren. Onze klanten kunnen op twee oren slapen. We kiezen bewust voor mensen die onze passie delen. Zo blijft het bier rijkelijk vloeien.”

 

Voor wie de ziel van Herzele en haar omliggende dorpen tracht te doorgronden, is dit meer dan een loutere bedrijfsovername. Het is het einde van een tastbaar stukje geschiedenis, een stille tragedie voor het lokale ambacht dat generaties lang met zorg en toewijding werd beoefend. Brouwerij De Ryck was niet zomaar een producent; het was een deel van de lokale identiteit, een werkgever voor families, een sponsor van lokale evenementen en bovenal een bron van authentieke smaken die de streek kleur gaven. Het vertrek roept dan ook de fundamentele vraag op naar wat er in de plaats komt van deze gevestigde waarde, van deze ambachtelijke expertise die nu elders haar beslag zal vinden.

 

De emoties in de lokale gemeenschap zijn dan ook diep en oprecht.

Patricia De Stammeleer, de warme gastvrouw van café De Paling in Sint-Lievens-Esse, een etablissement dat zelf al decennialang een ontmoetingsplek en hoeder van de plaatselijke tradities is, verwoordde de algemene verslagenheid. “Het verdwijnen van de bedrijvigheid van De Ryck uit Herzele voelt als het verlies van een goede buur, een stille getuige van de vele verhalen die het dorp rijk is. “

“Het is een pijnlijke confrontatie met de steeds grotere uitdagingen waarmee kleine, lokale ondernemingen en ambachten worstelen in een economisch klimaat dat gedomineerd wordt door schaalvergroting en de aantrekkingskracht van grote, vaak onpersoonlijke spelers die hun prijzen en strategieën opleggen zonder altijd de specifieke noden en dynamieken van een kleine dorpsgemeenschap te begrijpen” aldus Danny De Stammeleer, broer en bezieler van De Lezende Paling.

Brouwerij De Koperen Markies is dan weer ontstaan uit een fusie tussen twee ambachtelijke biermerken uit Asse en Sint-Niklaas. “We werken in het verlengde van het DNA van De Ryck”, stelt Luc De Cock van Brouwerij DKM. “De samenwerking past perfect binnen onze visie, want ook wij trachten kwalitatief en karaktervol bier te brengen, met respect voor erfgoed en een blik op de toekomst. Naast de samenwerking bekijken we ook de mogelijkheden voor een eigen brouwerijsite, een plek waar lokale verankering, beleving en sociale impact centraal kunnen staan.”

 

De parallel tussen het lot van Brouwerij De Ryck en dat van andere lokale ankerpunten, zoals het reeds genoemde café De Paling, is treffend. Beide vertegenwoordigen een lange traditie van lokaal ondernemerschap, geworteld in de gemeenschap en gedragen door generaties van passie en toewijding. Terwijl de brouwerij nu een nieuwe weg inslaat, zij het buiten de vertrouwde grenzen van Herzele, blijven etablissementen als De Paling vechten voor het behoud van hun authenticiteit en hun rol als sociale bindweefsels in een snel veranderende wereld.

Ook schepen Heidi Knop is erg onder de indruk en vertelt me het volgende :

“De verkoop van Brouwerij De Ryck markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van Herzele. Als schepen van Lokale Economie en Erfgoed kijk ik met gemengde gevoelens naar deze overgang. Enerzijds nemen we afscheid van een familiebedrijf dat meer dan een eeuw lang onlosmakelijk verbonden was met ons lokaal erfgoed.

Anderzijds heb ik ook begrip voor de beslissing van de familie. Na generaties van hard werk en ondernemerschap is het logisch dat er op een bepaald moment keuzes moeten worden gemaakt, hoe moeilijk die ook zijn.

Brouwerij De Ryck is veel meer dan een producent van bier – het is een symbool van ambacht, traditie en ondernemerschap in onze gemeente.

We willen onze oprechte dank uitspreken voor de passie en toewijding waarmee de familie De Ryck Herzele nationaal en internationaal op de kaart heeft gezet.”

 

De overdracht van Brouwerij De Ryck is dan ook meer dan een zakelijke transactie; het is een signaal, een soms pijnlijke herinnering aan de fragiliteit van lokaal ondernemerschap in een steeds competitievere wereld. Het is een moment voor de gemeenschap om stil te staan bij wat verloren dreigt te gaan en om de overblijvende ambachten en lokale ondernemers met hernieuwde kracht en bewustzijn te steunen. Alleen door een sterk gevoel van gemeenschapszin en een bewuste keuze voor lokale producten en diensten kan wellicht voorkomen worden dat de rijke tradities van Herzele en omstreken niet enkel mooie herinneringen worden, maar levend blijven in het hart en de economische activiteit van de regio. Het vertrek van de productie van De Ryck uit Herzele laat een voelbare leegte achter, maar wellicht kan dit verlies ook dienen als een katalysator voor een hernieuwde waardering van het lokale ambacht en een sterkere onderlinge verbondenheid.