Gemeenteraad Brakel  Opmerkelijke uitspraken over mentaal welzijn bij Broakel 2.0

De gemeenteraad van april werd gekruid door een ongepast ‘ verwijt’ over mentaal  welzijn door een raadslid van de meerderheid aan een oppositielid.

Vooreerst werden er terug heel wat samenwerkingsakkoorden goedgekeurd waarbij gemeentelijke vertegenwoordigers uit de “meerderheid” werden goedgekeurd.

De Kerkfabrieken kwamen eveneens ruim aan bod. Er werd unaniem tegengestemd voor de jaarrekening 2024 van St.- Pieterkerk.

Meerjarenplan ( afsluiten vorige legislatuur)

Op de commissie financiën werd het één en ander al duidelijk gemaakt vertelt schepen Bart Morreels. “Snelle stijging personeelskost is afgeremd. De ontvangsten en uitgaven zijn verhoogd.

2024 werd positief afgesloten met mooie investeringen zoals het zwembad, skatepark en deel Ronsesestraat terwijl de  totale schuld verder naar beneden ging  en dit alles zonder het verhogen van de gemeentebelastingen. Prioriteit voor de volgende legislatuur blijft een multifunctionele ontmoetingsruimte/cultuurzaal. Investeren in onze politiezone was nodig. Veronique Lenvain (Vlaams Belang) spuwde haar gal over dit meerjarenplan maar Alexander De Croo zei hierop dat ze naast de kwestie aan het spreken was. Alexander De Croo: “Het gaat hier om de afsluiting van de vorige legislatuur. Als je kritiek zou geven bij het volgend meerjarenplan in november dan kan ik daar mee leven.”  Volgens de meerderheid heeft een  lid van de oppositie duidelijk getoond niet het verschil te kennen tussen het afsluiten van de rekeningen en de opmaak van een meerjarenplan. Veronique Lenvain  was het daar niet mee akkoord en bleef er op hameren dat de Brakelaar overal buitenspel wordt gezet.

Livestream

Op vraag van Jan Haegeman (Broakel 2.0) was er de vraag of eventuele videostream mogelijk is van de gemeenteraad. Burgemeester Alexander De Croo antwoordde hierop dat hij dit gaat onderzoeken. “Er zijn soms enkele tientallen luisteraars momenteel.“

Sterretjesweide

Anouk Vandenhaute (Broakel2.0) vroeg hoe het zat met de aanleg van een sterretjesweide in Brakel. Het is een plaats om stilgeboren kinderen te herdenken met een sterretje.

Schepen Sabine Hoeckman is bezig met het dossier en zo’n weide komt er allicht op het kerkhof van Nederbrakel.

Veronique Lenvain (Vlaams Belang) antwoordde hierop dat deze vraag al door haar persoonlijk werd gesteld in de vorige legislatuur maar toen altijd botste op een njet. “Het is postitief dat er iets komt.”

Bestuursakkoord Open Vld -Broakel 2.0 – (incident)

Jeroen Vercruysse (GROEN) vroeg hoe het zat met het bestuursakkoord tussen de twee coalitiepartners. “Jullie hebben toch onderhandeld – het gaat toch om een simpele vraag. Het is toch normaal om te weten of jullie gaan investeren in meer sociaal beleid, jeugd en een podiumzaal.”

Burgemeester Alexander De Croo zei dat heel wat parameters zoals de kosten van de Politiezone, Brandweer en kerkfabrieken eerst moeten goed uitgeklaard worden. “We zullen zien wat het meerjarenplan brengt. Ik kan veel beloven maar moet zien of het haalbaar is. Zo gaan we aan de belastingen niet komen. Op termijn ( meerjarenplan) gaan we zien waar we naartoe gaan.”

Jan Haegeman (Broakel2.0) vroeg zich af of het goed gaat met de mentale gezondheid van Jeroen. Hij verwees hierbij naar de film Groundhog Day.

(NVDR – Groundhog Day is een Amerikaanse filmkomedie uit 1993 van regisseur Harold Ramis . De film gaat over een chagrijnige weerman die met veel tegenzin in een klein plaatsje een reportage moet maken over Groundhog Day daar vervolgens elke morgen op diezelfde dag opnieuw wakker wordt.)

Door deze opmerking ontstond er wat commotie bij het aanwezige publiek en na de gemeenteraad ging Groen voorzitter Ilse Delbaere verhaal halen bij Jan Haegeman over het niveau. Uit een  bron kwamenwe te  weten dat ze een brief schreef achteraf naar de voorzitter van de gemeenteraad om dit gedrag te hekelen.

Bij ons weten had de burgemeester bij een eerdere gemeenteraad beloofd om de krijtlijnen van het bestuursakkoord duidelijk te maken op een velletje papier. Het is geen verplichting maar het is wel ooit gezegd.

BOA decreet

Jeroen Vercruysse (GROEN) vroeg hoe het zit met het BOA DECREET.

“ De Vlaamse overheid streeft naar een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) voor álle kinderen en gezinnen. Dat wil zeggen dat alle lokale spelers (Onderwijs, Welzijn, Cultuur, Jeugd en Sport …) zo goed mogelijk samenwerken. Het lokaal bestuur heeft de regie in handen en stippelt met de verschillende partners een lokaal buitenschools beleid uit. Het decreet heeft drie doelstellingen:

  • We geven kinderen speelmogelijkheden en ontplooiingskansen, maar ook keuzevrijheid en recht op rust.
  • We bieden ouders de mogelijkheid om werk, opleiding en gezin vlot te combineren.
  • We creëren een aanbod buitenschoolse opvang en activiteiten dat toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen. Het komt goed aan een harmonieuze  samenleving.”

Schepen voor jeugd Frank Surdiacourt vond het een interessante vraag en zei dat men daar volop mee bezig is. “We moeten kijken wanneer we inschrijven want daar hangen de subsidies van af. We gaan dit opnemen in het meerjarenplan. We gaan alle initiatieven communiceren . “

Verloning speelpleinwerking ( animatoren)

Jeroen Vercruysse (GROEN) –“Mijn geestelijke gezondheid laat het toe Jan om die vraag nog eens te stellen.  De verloning is met 10 euro gestegen tot 40 – 45 of 55 euro wat ondermaats is als je dit vergelijkt met Geraardsbergen. Daar verdient men het dubbele. Hoe is men tot deze berekening gekomen?”

Schepen Frank Surdiacourt: “ik denk dat men een beetje appels met peren aan het vergelijken is. De verloning is vergeleken met andere gemeenten. Animatoren is vrijwilligerswerk. In Geraardsbergen gaat het om mensen met een vakantiejob wat verklaart dat ze een hogere vergoeding hebben.”

Haltes Openbaar vervoer -toegankelijkheid 

Jeroen Vercruysse (GROEN) Tegen 2030 is er een engagement om 50% van de haltes openbaar vervoer toegankelijker te maken. Hoe staat Brakel daar tegen over?

Peter Vanderstuyf: “We gaan bekijken in het meerjarenplan hoe ver we kunnen springen. Het aanpassen van haltes openbaar vervoer is zeer kostelijk. (50.000 EURO per halte). We gaan zien wat haalbaar en betaalbaar is en waar de noden liggen.” Het charter betere toegankelijkheid werd niet ondertekend door Brakel.

 

Inzet brandweer Brakel ( Post)

Fractieleider Veronique Lenvain (Vlaams Belang) trok tijdens de jongste gemeenteraad aan de alarmbel over de inzet van brandweerpost Brakel. Door een nieuwe dispatchingsmethode binnen de brandweerzone Vlaamse Ardennen worden interventies nu vaker toegewezen aan andere posten zoals Zottegem. Dit leidt tot frustratie bij de Brakelse brandweermensen.

“Vrijwilligers verliezen hun motivatie als ze systematisch minder worden opgeroepen”, stelt Lenvain. “Brakel moet zijn korps ondersteunen en ijveren voor een eerlijke spreiding van de oproepen.”

Het Vlaams Belang vraagt het bestuur om dit signaal ernstig te nemen en aan te kaarten binnen de zonewerking.

Burgemeester Alexander De Croo: “Er zijn enkele wijzigingen gebeurd en die worden verder bekeken in overleg met de leiding van de Hulpverleningszone Vlaamse Ardennen. Met het nieuwe programma heeft Gent heel wat te zeggen als het op snelst adequate hulp aankomt.”

Vlaams Belang pleit voor “Loket aan Huis” – meerderheid houdt voorstel af

Tijdens de gemeenteraad stelde Vlaams Belang-raadslid Veronique Lenvain voor om ook in Brakel een “Loket aan Huis” op te starten, naar het voorbeeld van Ninove. Dit systeem biedt minder mobiele inwoners de mogelijkheid om thuis een identiteitskaart aan te vragen, inclusief het nemen van foto, vingerafdruk en handtekening, mét mobiele betaling.

“Voor mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen, is dit een grote stap vooruit in klantvriendelijkheid en toegankelijkheid,” aldus Lenvain. “We moeten onze dienstverlening afstemmen op iedereen, ook op wie extra hulp nodig heeft.”

De meerderheid ging niet in op het voorstel. Ze verwees naar de bestaande regeling waarbij een familielid met een doktersattest de administratie op het gemeentehuis kan regelen. Een dienstverlening aan huis voor de aanvraag van een identiteitskaart werd niet weerhouden. Volgens de meerderheid is daarvoor ook nieuwe mobiele apparatuur nodig. “We nemen het mee,” klonk het. Vlaams Belang betreurt deze afwijzing. “Als andere steden/gemeenten het kunnen, waarom Brakel dan niet?” “Dit is een gemiste kans om onze gemeente warmer en inclusiever te maken,” besluit Lenvain.