Infoavond grijze roodstaartpapegaaien

 

100_4529

Oudenaarde, 09/01/2017: Voor houders van een grijze roodstaartpapegaai is er in 2017 verandering op til. In september 2016 werd in Johannesburg beslist om de grijze roodstaartpapegaai extra te beschermen door de handel wereldwijd sterk te beperken. In veel kranten is hierover onjuist of onvolledig bericht als zou het gaan om een totaal verbod om deze verstandige papegaaien te verhandelen.

Als je echter over de nodige Europese documenten beschikt (een zogenaamd CITES-document), mogen deze vogels onder voorwaarden nog altijd verhandeld en gehouden worden. Voor het behoud van de populatie grijze roodstaarten in het wild is het belangrijk dat er geen papegaaien meer worden gevangen in het wild. Hier gekweekte exemplaren en exemplaren die vroeger al geïmporteerd werden, kunnen worden geregulariseerd.

Houders van de twee soorten grijze roodstaarten (de grote nominaatvorm Psittacus erithacus met rode staartveren en de kleinere Psittacus timneh met bruine staartveren) zullen zich dus moeten in orde stellen. Kwekers worden op de hoogte gebracht door de eigen vaktijdschriften, maar bij de particulieren zitten heel wat grijze roodstaarten in de huiskamer.

dscf4441

Het imitatietalent is een belangrijke reden waarom deze papegaai zo populair is. Maar ook door het koloniale verleden van Belgi ë en de extreem lange levensduur worden er veel grijze roodstaartpapegaaien als huisdier gehouden. Voor al deze dieren moet je als eigenaar de nodige stappen zetten om de vogel verder legaal te kunnen houden. Voor 1 april 2017 moeten deze documenten binnen zijn op de CITES-dienst. (FOD Leefmilieu)

Emmanuel Tack, voorzitter van de Belgische Vereniging van Parkieten- en Papegaaienliefhebbers vzw, komt op dinsdag 10 januari in Oudenaarde uitleg geven over de wetgeving en de te volgen procedure. Het wordt het enige infomoment gericht aan particulieren hierover in de provincie Oost-Vlaanderen. De nodige documenten zullen aanwezig zijn en zullen ter plaatse kunnen worden ingevuld met de nodige hulp.

De infoavond vindt plaats in Zaal De Kring, Kapittelstraat 7, 9700 Oudenaarde (Eine) om 20.00u en de toegang is gratis.