Zottegem : Actief verzet tegen seniorenresidentie Mathilde

Het   rommelt in de Zottegemse Bontestraat.

Na eerder verzet tegen de bouw van een seniorenresidentie had de aanvrager een nieuw dossier ingediend voor de gefaseerde bouw van 89 assistentiewoningen met restaurant, keuken, zwembad, kine- en fitnessruimten, burelen, wasserette, superette en therapiekamers. Het zou in totaal gaan over 4 aaneengeschakelde bouwblokken.

20170108-verzet-bontestraat

Tot in de verre omgeving kregen buurtbewoners een petitie in de bus waarmee ze verzet kunnen aantekenen bij het gemeentebestuur. De initiatiefnemers tegen de bouw van de residentie, zijn goed georganiseerd en gaan van deur tot deur om buurtbewoners in te lichten en te motiveren om de actie te steunen.

Hun klachten zijn meervoudig. De voorzieningen zouden niet voldoende zijn beschreven. Zo zou er ook een conci ërgewoning zijn voorzien. De aaneengesloten structuur zou te sterk wegen op de landelijke omgeving en daardoor een te stedelijk karakter hebben. De geplande constructie zou tevens een precedent cre ëren in een buitengebied. Tevens wordt er gevreesd voor de verstoring van de rust en de privacy van de omwonenden. De bouwdiepte zou sterk afwijken van de bestaande bebouwing en men ziet op tegen een lange aaneengesloten bebouwing van 80 meter lang in een residenti ële omgeving waar vooral eengezinswoningen staan. Tevens hebben de initiatiefnemers een bouwkundige analyse gemaakt van de plannen en beschouwen het aanvraagdossier als onvolledig en/of niet correct. Tevens zouden er, volgens de klagers, geen technische oplossingen zijn om het afvalwater van de site te laten wegvloeien.

Zottegem Bontestraat Google Maps.png

Daarnaast hebben de initiatiefnemers bezwaar tegen de bouw van de residentie in een omringende omgeving die als landschappelijk waardevol zou staan ingekleurd. Ook de afstand tot de dorpskern van het nabije St.-Maria-Oudenhove wordt als een probleem beschouwd.

Nota van de redactie : In het centrum van St.-Maria-Oudenhove wordt   vandaag al een groot complex gebouwd dat eenzelfde functie zal vervullen. De eerste appartementen worden daar tegen de zomer ingehuldigd. Zijn twee grote residenties voor ouderenzorg binnen een kleine straal economisch haalbaar? Is het wijs om twee initiatieven van dit kaliber binnen een regio van amper enkele boogscheuten te plannen?

Het lijkt er op dat de buurtbewoners een stevig dossier klaar hebben.
Graag zouden we ook de bouwheer aan het woord laten. (Redactie)
Website van de seniorenresidentie : http://www.seniorenresidentiemathilde.eu