10/01/2017, wetenschap : De natuur in Vlaanderen

De Vlaamse overheid geeft uitleg over de toestand van de natuur in Vlaanderen.

Het rapport geeft een stand van zaken over de natuur in Vlaanderen in 2016,  op basis van 43 natuurindicatoren. Het vat de belangrijkste bevindingen samen omtrent de biodiversiteitsdoelstellingen  in het Vlaamse Milieubeleidsplan.

natuurindicatoren.jpg
In de natuur zijn steeds meer indicatoren te vinden die de opwarming van de Aarde aantonen. De stuifmeelproductie van bomen, zoals de berk, en grassoorten, komt steeds vroeger op gang. Het groeiseizoen begint niet alleen vroeger, het duurt ook langer.

De Vlaamse overheid wil niet alleen bossen en groene zones duurzaam beheren, ze willen ze ook beter toegankelijk maken. In 2015 waren er 33.347 ha bosgebied toegankelijk voor het publiek. In onze Vlaamse Ardennen merken we natuurlijk weinig van de inspanningen om ook in groot- en kleinstedelijke gebieden stadsbossen aan te leggen, maar iedereen kent toch de prachtige bossen die onze streek zo geliefd maakt bij wandelaars en toeristen.

Ook onze steden doen hun best.

Zo zijn er stadsparken in bijvoorbeeld Oudenaarde en Zottegem. In Zottegem is dat zelfs een voormalig lusthof, het domein Breivelde in Grotenberge, dat vandaag voor iedereen toegankelijk is voor een wandeling rond de vijvers, een bosspel na het zwemmen (zwembad), een drankje en een hapje. Je waant je even een kasteelheer of -dame. Wees niet verbaasd als een eend je voor de voeten waggelt of een gans aan je tafel komt bedelen. Wij geluk heeft kan er vleermuizen spotten aan de ijskelder. Het park is ook een arboretum. Zoek dat maar eens op in Google.

U kan het onderzoek volledig inkijken : download hier. (pdf bestand)

SjK