Regiorenners halen medailles op piste

5T7A1654.jpg

Gent, 16/01/2017: Zaterdag 14 januari stond in Gent Het BK sprint voor dames en het BK Omnium heren op het programma. Zoals aangekondigd keken wij uit naar de resultaten van onze regiorenners.  

Omnium

Dat Moreno De Pauw het zou halen in BK Omnium bij de Elite/U23 stond in de sterren geschreven. De sterke Waaslander opende met een overwinning in de scratch voor ploeggenoten De Vylder en Rickaert, ook beiden uit onze provincie. In de temporonde gaat al vlug een vijftal aan de haal. De Pauw met zijn ploegmakkers De Vylder en Rickaert, Boussaer en Bossuyt lopen uit. Boussaer is te gretig om de 4 punten van de winstronde te pakken en loopt als eerste het peloton in. Zijn metgezellen zijn sluwer, zij blijven zowat 20 ronden kort achter het peloton hangen en verdelen zo de punten. Pas naar het einde toe pikken ze de 4 punten van de winstronde in. Zo is hetzelfde trio ook bij de temporonde aan het feest al is De Vylder dit keer De Pauw net te snel af. In de afvalling laat De Vylder een steek vallen en wordt pas negende. De Pauw wint finaal de eresprint van clubmakker Rickaert, Boussaer wordt derde. In de puntenkoers zijn opnieuw de 3 renners van Topsport Vlaanderen — Baloise aan het feest. De Vylder is nu aan winnen toe, Rickaert wordt tweede en De Pauw heeft aan zijn 22 punten en de derde plaats ruim voldoende om de omniumtitel te winnen. Boussaer wordt opnieuw vierde. De eindstand wijst uit dat De Pauw de trui ontvangt met zijn 140 punten, terwijl Rickaert en De Vylder het podium volledig maakt. Boussaaer, terug goed op dreef moet vrede nemen met de ondankbare vierde stek.

Junioren

Bij de junioren waren alle ogen gericht op de sterke lichting eerstejaars en dan vooral op Nicolas Wernimont (Wetteren), Fabio Van den Bossche (Laarne) en Brabander Tuur Dens. Finaal stonden ze ook in die volgorde op het podium maar niet zonder voor prachtig wielerspektakel te zorgen in samenwerking met tal van andere sterke junioren. Reeds in de scratch werd er duchtig strijd geleverd, maar als Wernimont de gaskraan open draait moet iedereen passen. In de temporonden laat Dens een steek vallen, wanneer het peloton scheurt zit hij net in de tweede groep en kan niet meer terugkeren. Van den Bossche haalt alles uit de kast en weet 2 sprints meer te winnen dan zijn vriend Wernimont. Gelijke stand dus tussen beide na 2 onderdelen. De afvalling wordt ontsierd door enkele valpartijen waarbij één met heel veel renners waaronder pechvogel Dens die na de neutralisatie wel kan verder rijden, maar dan wel letterlijk met beide billen bloot. Dat belet deze stevige jongeman niet om krachtig verder te strijden, hij wordt nog derde. De eresprint is terug aan het leidersduo en opnieuw is Wernimont nipt te sterk voor Van de Bossche. Bij het ingaan van de finale puntenkoes over 8 ronden telt Wernimont slechts 2 punten voorsprong op Van den Bossche, 16 op Dens en 26 op De Langhe en Van Mulders. In deze puntenkoers probeert Van den Bossche alles wat mogelijk is om de titel mee te nemen naar Laarne, maar Wernimont is te sterk en wint ook deze puntenkoers. De Langhe probeert zich nog naar brons te hijsen maar Dens weet dit wel veilig te stellen. Een top-trio op het podium, allen eerstejaars, dus dat belooft voor de toekomst.

Nieuwelingen

Bij de nieuwelingen keek iedereen uit naar het trio Waeyaert — Fretin — Deweirdt en in onze regio vergaten wij uiteraard de outsider Squire en Bekaert niet. Reeds in de scratch zijn de heren aan zet. Fretin wint de sprint voor Deweirdt, Claeys weet de derde plaats te bemachtigen terwijl Waeyaert vrede moet nemen met de vierde stek. In de temporonden voert Mellenaar Deweirdt een sterk nummertje op. Na de aanvangsronden plaatst hij een splijtende demarrage en wint zo sprint na sprint door 10 ronden alleen voorop te rijden. Case closed, de rest mag nog vechten voor de tweede plaats. Fretin haalt het hier voor Waeyaert. In de afvalling is er verwarring in de finale. Eerst Beeckman en dan Verbeeck dringen niet meer aan, maar de rest heeft dit niet door en blijft onderling sprinten. Zo denken Fretin en Deweirdt dat ze Waeyaert naar de derde plaats hebben verwezen, deze heeft wel door Verbeeck al weg was, valt sterk aan en zet zo beide sprinters een neus. Deweirdt raakt niet voorbij Fretin en moet vrede nemen met de derde plaats terwijl Fretin Waeyaert verslaat in de eresprint. Fretin trekt zo met 118 punten naar de finale puntenkoers over 60 ronden, Deweirdt volgt op 4 punten, Waeyaert op 10 terwijl de rest al minstens 20 punten echter staat. Waeyaet heeft wel een mooi strijdplan, hij spaart zich volledig in de eerste 2 sprints waar Fretin en Deweirdt wel vol uitpakken. Dadelijk na deze sprint zet hij alles op alles in een krachtige aanval in de hoop een winstronde en de eraan verbonden 20 bonuspunten te nemen. Hij nadert zeer kort op het peloton, neemt de 5 punten van de derde sprint maar als het peloton dan snelheid blijft maken heeft hij verloren spel en wordt wat later terug ingerekend. Daarop start Fretin met koerscontrole, Deweirdt moet passen en op het einde gaan Fretin en Waeyaert er nog alleen van door. Als troostprijs wint Waeyaert nog de eindsprint maar verder dan het brons brengt dit hem niet meer. Fretin mag de driekleur over de lenden trekken, Deweirdt gaat met zilver naar huis en Waeyaert heeft brons voor de trofee ënkast.

5t7a1640

BK sprint Dames

De dames reden hun BK sprint tussen de omniumnummers van de heren, of waren de rollen omgekeerd? Daar de meisjes nieuwelingen met voldoende waren ingeschreven mochten zij apart rijden. De elites en junioren werden samengevoegd, maar vooral bij de junioren haakten verscheidene meisjes last minute af waardoor er van elke categorie finaal maar 3 dames aan de start stonden en dus iedereen een medaille kreeg, alleen voor de kleur ervan moest nog strijd worden geleverd.

Reeds bij de 200m was duidelijk hoe de kaarten werden geschud. Nicky Degrendele, wereldtopper, schudde een 11,927” uit haar krachtige dijen, Wernimont en Inge Nys bleven beiden beneden de 13”, terwijl bij de junioren Selosse onder de 14” dook en Anthonissen en Yentl Nys boven de 14” eindigden. In de eerste ronde haalden de elite-rensters het telkens van de junioren die daarna onder hun drie in een herkansing mochten uitmaken hoe de medailles werden verdeeld. De winnares werd Selosse voor Nys en Anthonissen. Zij kreeg niet alleen de titel maar mocht als extra verder strijden in het tornooi. Daar kwam ze in de halve finale uit tegen Wernimont die het van haar haalde. In de andere halve finale was Inge Nys niet opgewassen tegen Degrendele. In de troosting haalde Selosse het nog van Inge Nys. In de finale was het een strijd tussen twee beloften die ooit nog samen team sprint reden op Europese en wereldkampioenschappen. Zij kennen elkaar dan ook door en door maar maakten er een mooi kijkstuk van waarbij ze echt met elkaar “op wandel gaan” en zo het spektakel verzorgen. Degrendele is wel te sterk voor Wernimont en haalt het in 2 reeksen.

Nieuwelingen

Bij de nieuwelingen moest de 200m eerst uitmaken welke 8 zich plaatsten voor het eigenlijke sprinttornooi. De Limburgse Scavone haalde het in een zeer sterke 13,528” voor de beide Oosterzeelse meisjes. De Clercq haalde met 13,805” de tweede plaats terwijl Renders maar 23/1000 meer nodig had. De Rocker (Wetteren) had pech met de bel en de rondenteller en moest opnieuw starten. Dit kostte haar een mooie plaats, maar met 14,905” haalde ze gelukkig wel de zevende plaats. Kesteleyn uit Zwalm klokte met 14,388” de zesde tijd. Vier regiorensters dus in de kwartfinale, maar daar kwamen ze tegen elkaar uit, enerzijds kan je dan stellen dat er zeker twee naar de halve finale gaan maar anderzijds is het ook zo dat er niet meer dan twee doorgaan. De Clercq was 2x te sterk voor Kesteleyn en Renders stuurde De Rocker naar huis, maar deze toonde dat ze zeker hoger dan de zevende plaats waard was door 2x tot de laatste meters te vechten en het Renders echt moeilijk te maken. In de halve finale kwam Renders uit tegen topfavoriete Scavone. Deze wint de eerste reeks en in de tweede probeert Renders het over een ander boeg te gooien. Zij mag als tweede vertrekken en zet dadelijk een aanval in, dit in de hoop de sprintsnelheid van de tegenstandster af te botten door 3 ronden vol te gaan. Dit plannetje lijkt eerst te lukken maar Scavone komt terug en wint. De Clercq moet het opnemen tegen de sterke Antwerpse Duym. De Oosterzeelse zet 2x op het gepaste moment de sprint in, neemt een voorsprong en plaatst zich zo voor de finale.

Troosting

In de troosting haalt Renders haar gram en wint in 2 reeksen van Duym en pakt zo het brons mee naar Balegem. De finale is een strijd tussen de sterke tweedejaars spurtbom Scavone en de in de piste meer ervaren explosieve eerstejaars De Clercq. In de eerste reeks wacht Scavone lang om de sprint in te zetten en laat zich bijna verrassen, maar zij weet wel de sprintersgang te veroveren, De Clercq komt opzetten maar haalt het niet. In de tweede reeks moet De Clercq op kop vertrekken, zij heeft goed gekeken naar Degrendele en gaat met Scavone “op wandel” en laat haar alle uithoeken van de piste zien, wanneer ze dan de sprint inzet is de tegenstandster even verrast en deze kan niet meer volledig remonteren. De eerste en enige belle van de dag is een feit en wordt gereden in “prime time”, net voor de finale puntenkoers van de heren elite. De Clercq loot weer de kop en gaat terug “wandelen”, Scavone doorziet nu de tactiek en zet op het einde van de tweede ronde reeds de sprint in, nu verrast zij De Clercq en neemt meters voorsprong, iedereen denkt dat de strijd gestreden is maar zo denkt onze streekrenster er niet over, zij sluipt steeds dichter en komt naast Scavone, zij gaan zowat gelijk over de streep en zowel de fotofinish als de finishfoto tonen dat met minder dan 10cm verschil beslecht werd dat deze titel naar Lommel en niet naar Oosterzele gaat. Maar met zilver en brons weet deze plattelandsgemeente haar pot eremetaal in deze categorie weer met 2 extra eenheden gespekt.