Finale AVS-Cup baanwielrennen

5t7a1640

Gent, 20/01/2017: Zaterdag 21 januari staat de finale van de AVS-cup op het programma in het Wielercentrum aan de Gentse Blaarmeersen. Wie nog eens wil genieten van de mooie sport dat het baanwielrennen is en vooral de revival ervan in eigen land wil aanschouwen mag deze afspraak niet missen. Daar alle jeugdcategorie ën op dezelfde dag aantreden wordt reeds gestart om 11u. Wie zich echt niet kan vrijmaken kan ’s avonds vanaf 21u wel terecht voor een samenvatting van 1u op AVS of zelfs 2u op Stories TV — Sport 40.  

In de meeste categorie ën is de winnaar reeds zo goed als gekend, maar voor de podiumplaatsen mag nog een mooie strijd verwacht worden. Het is jammer dat een aantal podiumkandidaten niet present tekenen voor de finale, zij geven al hun kansen op want deelname aan de finale is vereist om in het eindklassement te worden opgenomen.

In de jongste leeftijdsgroep, de aspiranten, stak dit jaar Lyam Van Bylen er bovenuit bij de 12-jarigen. Milan Van den Haute uit Oudenaarde geeft de ganse winter goed weerstand geboden, maar door een val in de vorige manche heeft hij te veel achterstand opgelopen om de trofee nog te halen. Het zilver lijkt wel een gewonnen zaak voor hem, maar de strijd voor de derde plaats zal nog hevig zijn met meerdere kandidaten voor de laatste podiumstek.

5t7a1654Bij de 13-jarigen lijkt het duidelijk dat Yoran Van Gucht voor het tweede jaar op rij de trofee mee naar Dendermonde zal nemen, hij torent boven zijn tegenstanders uit. Fretin en Jonckheere zullen normaal gezien het podium volledig maken, maar over de volgorde zal nog gedebatteerd worden, Fretin heeft wel voordeel met een vrij grote kloof op zijn directe opponent.

In de oudste categorie is het net als vorig jaar een hele winter een duel geweest tussen Quinten Dalving, de man uit Puurs, en het Waaltje Noah Detalle, al moesten beiden twee weken terug passen toen Trenteseaux uit Noord-Frankrijk hen spurtles gaf. Detalle won wel een stuk meer dan Dalving en start met een mooie kloof, zonder tegenspoed zal hij deze kloof niet meer laten dichtrijden.

Bij de meisjes 13-jaar staat Margot Rottiers zo stevig aan de leiding dat deelnemen zal volstaan om te winnen. Idem dito bij de 14-jarigen waar Aaike Cools niet meer bij te halen valt. Emke De Keyser zal de tweede plaats innemen. Marith Van Hove kon haar nog bedreigen, maar staat niet op de deelnemerslijst voor de finale.

Bij de meisjes nieuwelingen zullen onze regiorensters het podium vullen. Katrijn De Clercq (Oosterzele) heeft een kloof van 66 punten op Luna Renders (Balegem) die op haar beurt 16 punten voorsprong telt op Gemke De Rocker (Wetteren) terwijl het verschil met de vierde onoverbrugbaar is geworden. Gemke zal tot de laatste snik strijden om de kloof met Luna te dichten maar in hoeverre dit lukt zullen wij zaterdag pas weten.

Bij de dames junioren staat Tatjana Theunis autoritair aan de leiding en kan niet meer worden bijgebeend. Bij afwezigheid van de anderen zal ze alleen op het podium staan.

Bij de heren nieuwelingen hadden wij een mooie strijd tussen Brabander Arno Waeyaert en Mellenaar Siebe Deweirdt. Een verkoudheid heeft Siebe echter genekt in de vorige manche waardoor hij de kloof van 4 naar 18 punten zag groeien. In principe te veel om nog te dichten wanneer beiden op volle kracht kunnen rijden. Joost Bekaert staat op de derde plaats met een grote kloof zowel boven als onder hem, zonder rampspoed gaat het brons naar Velzeke.

Bij de junioren wist Steff Milbou door deelname aan alle manches een kloof uit te bouwen die zelfs voor een sterke Nicolas Wernimont niet meer te overbruggen valt. Het verschil bedraagt 29 punten, zelfs als Wernimont alle onderdelen wint dan volstaat het voor Milbou om enkele keren dicht tegen de top-5 te eindigen om de trofee in zijn kast te mogen zetten. Na Wernimont staan Marchand op een derde en Dens op een vierde plaats. Daar Dens niet is ingeschreven is Marchand zowat zeker van de derde podiumplaats.

Zaterdagavond, iets voor de klok van vijf kennen wij de einduitslag van de AVS-cup. Wie het live wil meemaken komt naar Gent of volgt de resultaten op de live ticker op de site belgiantrackcycling.be, waar ook het volledige programma en de deelnemerslijst te vinden zijn.

De wedstrijddag wordt nadien afgesloten met 2 ploegkoersen ter voorbereiding van de BK’s van de week nadien, nl. voor dames jeugd en voor nieuwelingen. De eerste is een primeur want het is de allereerste ploegkoers voor dames jeugd in Belgi ë.