Tweede blauwe lijst in Zwalm?

2962880-75b8d8768572bd6c30b91d62389470da

Zwalm, 31/01/2017: In Zwalm wordt alles mogelijk in 2018 Het lijkt er meer en meer op dat er een tweede blauwe lijst gaat opkomen in de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. We hebben die vraag reeds rechtstreeks gesteld aan voormalig burgemeester Basiel Eeckhout en dit werd nooit bevestigd of ontkend.

Wat we vandaag weten is dat de gewezen Zwalmse burgemeester bij heel wat gebeurtenissen aanwezig is wat zijn aanwezigheidspolitiek duidelijk in de verf zet. Als we Basiel vragen stellen over het huidig gemeentebestuur dan zegt hij steeds ‘ het is een zielig gedoe’. Het was een nooit gezien fenomeen binnen een democratische partij dat vader Basiel en dochter Hilde uit het Zwalms bestuur van Open Vld werden gezet enkele dagen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. De reden hiervoor was dat vader en dochter campagne voerde tegen sommige kandidaten van de eigen lijst. Hilde Eeckhout had bijna 1000 voorkeursstemmen maar kreeg geen schepenambt.

2962880-04c53b22bc13256a8420591ae2a9877b

Sommigen noemden het kiezersbedrog want haar stemmen droegen bij tot het behalen van een meerderheid en het was hierdoor dat Voozwalm met Bruno Tuybens in de oppositie werden gedrukt. De nationale Open Vld leiding met in de buurt de toenmalige uittredende voorzitter Alexander De Croo lieten de Zwalmse carrousel maar draaien zonder tussen beide te komen. Basiel Eeckhout liet ons ondertussen verstaan dat verschillende voorzitters van Zwalmse Open Vld afdeling niet democratisch werden verkozen. Verscheidene afdelingsvoorzitters volgden ondertussen mekaar op.

Van democratie in deze partij is geen sprake. Breuk tussen De Croo’s en Eeckhout en clan De Colfmacker en Eeckhout Voormalig burgemeester Basiel Eeckhout was 30 jaar burgemeester van Zwalm en destijds één van de grootste vertrouwelingen van Brakelaar Herman De Croo. Hij was o.m. priv é — secretaris en had een belangrijke inbreng in het sociaal dienstbetoon van de voormalige minister. Basiel had veel macht en regelde ook heel wat zaakjes voor zijn eigen verkiezingsclan in Zwalm wat niet in dank werd afgenomen in Brakel. Dochter Hilde bracht het ondertussen tot Vlaams parlementslid maar diende bij de komende verkiezingen plaats te ruimen voor de zoon van Herman, nl. Alexander De Croo.

2962880-3d58debff18ae5f69022c52338e0758d

Herman De Croo kreeg er niet genoeg van en bleef tot op heden eveneens op de verschillende parlementaire lijsten staan zodat er geen verkiesbare plaats meer was voor Hilde. Deze redenering is zeker één van de oorzaken van de breuklijnen die ontstaan zijn tussen de clan De Croo en Eeckhout. In Zwalm is er evenwel nog meer aan de hand dan dit want er was al jaren een vete tussen Basiel Eeckhout en Erwin De Colfmacker. Toen Basiel Eeckhout burgemeester werd van Zwalm in 1977 was hij verlost van Erwin De Colfmacker omdat die politierechter werd. Basiel Eeckhout leidde Zwalm op een strakke manier met een zeer beperkt administratief apparaat . De meeste Zwalmse dossiers kwamen allemaal persoonlijk door zijn handen. Tijdens zijn mandaat als burgemeester noteerden we eveneens aanvaringen tussen hem en enkele voormalige schepenen die gedurende 30 jaar de revue waren gepasseerd.

Het afhaken van enkele pionnen en de komst van staatssecretaris Bruno Tuybens naar Zwalm bracht een nieuwe wind door Zwalm met het Samba kartel. Toen het overwinningsfeest plaats vond in oktober 2006 danste huidig liberaal schepen Jozef Van den Bulcke mee de Samba. Het Sambakartel bleef evenwel geen lang leven beschoren toen partijgenoot Karim Derijst in eigen voet schoot door burgemeester Bruno Tuybens openlijk aan te vallen. Vandaag leidt Karen De Colfmacker het gemeentebestuur als frisse, jonge burgemeester die haar mannetje weet te staan in de debatten tegen o.m. Bruno Tuybens (Voorzwalm), Louis Ide (N-VA) en het onafhankelijk kandidaat Hilde Eeckhout.

De Zwalmse gemeenteraad is altijd boeiend en heeft een zekere spektakelwaarde. Er komen steeds tientallen toeschouwers op af.  Onze conclusie is dat alles mogelijk wordt met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.