“Oudenaarde gaat actief inwoners overtuigen orgaandonor te worden”

ggg

Oudenaarde, 31/01/2017: PERSBERICHT sp.a raadslid Dagmar Beernaert – “Stad Oudenaarde zal actief zoveel mogelijk inwoners overtuigen om orgaandonor te worden.” Dat bleek uit het antwoord op een voorstel van sp.a-gemeenteraadslid Dagmar Beernaert in de gemeenteraad maandag.  “Vandaag wachten in ons land ongeveer 1.300 mensen op een levensreddend orgaan. Jaarlijks komt de oplossing voor zo’n 120 mensen te laat. In Belgi ë zijn mensen automatisch orgaandonor, maar in de praktijk zien we dat nabestaanden vaak niet instemmen als hen gevraagd wordt om de organen van hun geliefde te doneren. Het kan nochtans een wereld van verschil maken voor mensen die wachten op een orgaan. Veel mensen zijn nog niet op de hoogte dat je je op de Dienst Burgerzaken gemakkelijk officieel kan laten registreren als orgaandonor. Daarom stelde ik voor dat Stad Oudenaarde actief de inwoners hiervan op de hoogte brengt en hen aanspoort om zich te laten registreren. De bevoegde schepen, Carine Portois, gaat nu in op dat voorstel.”

“Stad Oudenaarde moet het voortouw nemen om orgaandonatie bespreekbaar te maken en het thema op tafel te leggen,” oppert Dagmar Beernaert. “Vandaag wachten in ons land continu ongeveer 1.300 mensen op een levensreddend orgaan, waaronder ook veel kinderen. Jaarlijks komt het verlossend telefoontje voor zo’n 120 mensen te laat. De Belgische wetgeving bepaalt dat iedere Belg die hersendood wordt verklaard, orgaandonor is. In praktijk wordt echter nog steeds aan nabestaanden gevraagd om in te stemmen met de orgaandonatie. Een zware keuze op moeilijke momenten, waarbij je meestal geen idee hebt hoe de overledene over orgaandonatie dacht. Die onwetendheid leidt vaak tot afwijzing, wat ervoor zorgt dat mogelijke donororganen onherroepelijk verloren gaan.”

Beernaert: “Met het voorstel om actief de burgers op de hoogte te brengen van de mogelijkheid om officieel donor te worden wil sp.a het thema bespreekbaar maken en zoveel mogelijk mensen overtuigen om hun organen te doneren en —zeer belangrijk- die keuze officieel vast te leggen. Dat kan simpelweg door een formulier in te vullen en in te dienen bij de dienst Burgerzaken. We zijn tevreden dat het stadsbestuur ingaat op onze vraag en inwoners actief gaat informeren. Dat kan een wereld van verschil betekenen voor wie zit te wachten op een orgaan. Stad Oudenaarde zal nu haar inwoners aansporen om donor te worden in het volgende informatiemagazine, online en via de dienst Burgerzaken. Het is alvast een stap in de goede richting. Ik hoop dat veel Oudenaardisten zich laten registreren. Ik geef alvast zelf het goede voorbeeld en laat mij registreren.”