‘Zottegemse begroting is een strop om de nek’

15440466_10154001273252541_5230031958259184831_o

Zottegem, 31/01/2017 – PERSBERICHT N-VA Zottegem – Gisteren werd op de gemeenteraad eindelijk het budget 2017 en het aangepaste meerjarenplan besproken. We kregen geen verklaring waarom de meerderheid dat eind vorig jaar niet heeft rond gekregen. Wel kregen we een begroting voorgeschoteld die er voor zorgt dat er na de volgende gemeenteraadsverkiezingen geen nieuwe investeringen meer mogelijk zullen zijn. “De hoog oplopende schuld is een strop om de nek van de volgende bestuursploeg. De minste tegenslag zorgt er bovendien voor dat er geen ruimte meer zal zijn om de gewone dagelijkse kosten te blijven betalen”, klinkt het scherp bij N-VA-ZAP-raadslid Evert De Smet en fractieleider Matthias Diependaele.

De meerderheid slaagde er niet in om eind vorig jaar het budget voor dit jaar rond te krijgen zoals decretaal verplicht. We kunnen enkel raden naar de reden daarvoor. Vanuit verschillende hoeken werd alleszins gewag gemaakt van onenigheid binnen de meerderheid. Tijdens de bespreking van de begroting werd in elk geval duidelijk dat de Zottegemse begroting vanaf nu een zicht geeft op de totale schuld, want nieuwe investeringen in het OCMW, politie en brandweer, worden rechtstreeks door de stad betaald.

11133707_10205384291859513_8668966896595583255_n

“Op zich is dat natuurlijk een goede zaak, maar zo wordt wel heel duidelijk hoe hard de Zottegemse schulden wel stijgen: van een kleine 10 miljoen in 2014 naar meer dan 71 miljoen in 2019. De schuldenlast dreigt volgende legislatuur daarenboven onhoudbaar te worden”, zegt De Smet.

Het is duidelijk dat de schuldenlast op die manier wordt doorgeschoven naar de volgende legislatuur. Net zoals enkele cruciale investeringen zoals de broodnodige cultuurzaal en de nieuwe sportzaal waar sinds kort sprake van is. Deze meerderheid slaagt er niet in om een gezond financieel beleid te voeren. Er wordt niet ingrijpend bespaard, er wordt enkel met budgetten en schulden geschoven.

“De Zottegemnaar moet vaststellen dat men deze legislatuur nog geen enkel nieuw project heeft kunnen laten starten. Het administratief centrum Sanitary en de stadskernrenovatie zijn projecten uit de vorige legislatuur. De cultuurzaal moest het grote paradepaardje worden, maar zelfs dat wordt uitgesteld naar de volgende legislatuur. En de schuldenlast die de toekomstige bestuurders boven het hoofd hangt, belooft ook al niet veel goeds”, besluit Diependaele.