Hoe zit dat? Europese president vindt de VS even gevaarlijk als Rusland en de radicale Islam. (Een parodie.)

europese_vlag.jpg

01/02/2017, Europa, Vlaamse Ardennen.

De Europese president, Donald Tusk, schreef in een brief aan de Europese leiders:We staan voor de gevaarlijkste uitdagingen uit de geschiedenis van de Europese Unie.” Volgens president Tusk zijn de verklaringen van de nieuwe Amerikaanse president even bedreigend als het agressieve optreden van Rusland in de Oekraïne, het assertieve beleid van China of de radicale Islam. Ook koning Filip maakt zich zorgen, zo zei hij in zijn nieuwjaarstoespraak. Regio’s zijn steeds meer op zichzelf aangewezen.

Moeten wij, inwoners van de Vlaamse Ardennen ons zorgen maken?
De redactie van De Beiaard ging ten rade bij de militaire expert, kolonel Van Bever, Zwalmoever, meander 3, aan de middenloop.

x

De Beiaard: Kolonel Van Bever, help ons. Wat moeten we doen? Het blijkt dat elke regio vanaf nu voor zijn eigen veiligheid moet zorgen? 

Kolonel Van Bever: “Dat is inderdaad een probleem, maar we hebben al voor hetere vuren gestaan. Onze troepen in Gavere hebben zopas het militaire domein, waar de communicatiepost van het Belgische leger is gevestigd, geïnfiltreerd. We hebben ons leger gemaakt aan de dikke boom naast de keuken. Een dubbelagent zorgt voor de bevoorrading terwijl onze troepen de dijken van de Schelde verstevigen. Daar moeten we een eerste aanval kunnen weerstaan vanuit West Vlaanderen.

DeBeiaard: Ja maar how, waarom is je commandopost dan hier aan de oevers van de Zwalm, en niet aan de schelde?

Kolonel Van Bever: Gaat gij u moeien met strategie of gaat ge schrijven? Natuurlijk is de centrale commandopost aan de Zwalm gevestigd. Hier zijn hoogteverschillen tot 70 meter, waar we versperringen kunnen aanleggen. Als Oudenaarde en Gavere vallen moeten we ons kunnen terugtrekken achter de Zwalmbeek, desnoods verderop de heuvel achter de Marebeek. De verschillende waterzuiveringsstations die hier onlangs door jullie, mensen, werden gebouw zijn ondertussen militaire beverfasciliteiten, vanwaar we het verzet weer kunnen organiseren.

De Beiaard : Hoe zit het met met de beveiliging wanneer aanvallende troepen vanuit het Oosten zouden komen?

Kolonel van Bever: Onze flank langs Ninove is een ernstig probleem. Tegen de Brusselse troepen kunnen we weinig inbrengen. Maar die trekken sowieso eerst naar Geesbergen, om hun oude vete om Maneken Pis te beslechten. En daar, boven op de berg, staan onze troepen sterk. We zijn er een alliantie aangegaan met de konijnenbrigades en de veldwezels die rondom de muur de nodige versterkingen hebben aangelegd.

De Beiaard: vertel verder, u bent op dreef.

De beverbrigades proberen nu, terwijl we dit gesprek voeren, om de Dender langs de Waalse kant van de berg te laten vloeien, want die rivier ligt eigenlijk aan de verkeerde kant om ons ook tegen de aanvallen vanuit Walloni ë te beschermen. In Ninove zelve bewaken we de omgeving vanop de hoogtes van Pollare. In de laagvlaktes aan de stad werken we samen met de kattenbrigades, die nu al in de binnenstad patrouilleren. Dat is onze uiterste buitengrens, waar we de vijand een eerste genadeloze slag kunnen toedienen. Het zal heus niet gemakkelijk zijn om de Vlaamse Ardennen te veroveren.

De Beiaard: Ik ben er toch niet gerust in want de ganse flank van Erpe-Mere tot Zottegem ligt wijd open. Daar hebben we geen natuurlijke hindernissen.

Kolonel Van Bever: Moeten wij dan alles zelf doen? Daarom deze oproep aan alle mensbeesten van Erpe-Mere tot Zottegem. Begin alvast de gewestwegen open te leggen zodat vijandelijke troepen niet richting Zottegem geraken. Want eens de stad van Lamoraal valt, staat de poort naar de Vlaamse Ardennen open. Breek er de binnenstad terug open en leg her en der versperringen aan.

De Beiaard: Dat is begrepen. We beginnen er direct aan. Bedank kolonel Van Bever. Terug over naar de redactie.

 SjK