Innovative Generation op het KA Zottegem

foto-7-02-17-15-02-16

Zottegem, 13/02/2017: Het Koninklijk Atheneum Zottegem verwelkomde op zondag 5 februari een veertigtal studenten en begeleiders van Litouwen, Polen, Spanje en Itali ë. In het kader van het thema ‘Innovative Generation’ maakten de verschillende studenten gedurende een week kennis met de vernieuwende technologische en wetenschappelijke aanpak binnen het kaz. Het Fablab, het enthousiaste en jonge leerkrachtenteam, de infrastructuur en de schoolorganisatie maakten op de verschillende delegaties indruk.

Op maandagvoormiddag, en na wat ice-breaking activiteiten, stelden de jongeren hun school en land aan elkaar voor in de gezellige boekenzolder van de Zottegemse bibliotheek. Nadien gingen er workshops in het Fablab van start en volgden de Erasmusstudenten enkele lessen mee in de klas. In de loop van de week kregen de leerlingen ook een uitdagend STEM-project voorgeschoteld door de kaz-leerkrachten.

Naast een inhoudelijk sterk uitgewerkt programma, stond er uiteraard ook cultuur op de weekplanning. Een uitstap naar Brussel kon zeker niet ontbreken.  Onder leiding van een Brusselse kaz-leerkracht werd sight seeing gecombineerd met een bezoek aan het natuurhistorisch museum. Ook studentenstad Gent werd onder de loep genomen. Professor Mia Eeckhout liet de studenten kennismaken met de faculteit ingenieurswetenschappen en maakte hen warm voor wetenschappelijk onderzoek   aan de hand van allerhande workshops. Nadien werd de Gentse binnenstad verkend vanop het water.

Gedurende deze week verbleven de studenten bij gezinnen van KAZ-leerlingen. Alle gastgezinnen keken, met enige nervositeit, erg uit naar de eerste kennismaking met hun buitenlandse jongeren. Op het einde van de week, tijdens de   afscheidsdrink in de foyer in Zottegem, was alle nervositeit verdwenen en bleek er een zeer sterke band te zijn ontstaan. Studenten en gastgezinnen blikken dan ook terug op een ongelooflijk positieve ervaring.   Het afscheid op de luchthaven was voor heel wat studenten en gezinnen zwaar na een intensieve week vol onvergetelijke momenten

An Van de Wiele en Bert Schietse , de coördinatoren van dit project, blikken met een goed gevoel terug op de meer dan geslaagde Erasmusweek.

Eind april is het de beurt aan een school in Malaga om te fungeren als gastschool. Een aantal leerlingen en leerkrachten trekken dan op hun beurt naar Andalusi ë om kennis te maken met hun wetenschappelijke, technologische en culturele sterktes. Volgend schooljaar staan er nog uitwisselingen met Polen, Litouwen en Itali ë op het programma.