Test-Aankoop laat te dure rechtstoegang annuleren

belgisch-staatsblad-moniteur-belge

Algemeen, 15/02/2017: Het Grondwettelijk Hof vernietigde op verzoek van Test-Aankoop verschillende bepalingen van de wet van 2015 die de rolrechten hervormde, met andere woorden aanzienlijk duurder maakte.  

Als men een zaak voor een rechtbank wil brengen moet men verschillende kosten betalen, waarvan het rolrecht er een van is. Nadat de huidige federale regering al de BTW van 21% invoerde op de erelonen van de advocaten, verhoogde ze in 2015 ook de rolrechten. Test-Aankoop trok naar het Grondwettelijk Hof die de wet van 2015 vernietigde. Stelt zich de vraag of we naar toestanden gaan zoals in het Amerika van Trump? De rechterlijke macht vond blijkbaar dat de huidige regering te ver ging in haar geldzucht en op die wijze de burgers de toegang tot het recht ernstig belemmerde. (DS)